OPASAN TREND NA HRVATSKIM CESTAMA

Ni rigorozne kazne ih ne sprečavaju da voze pod zabranom

04.03.2012 u 08:30

Bionic
Reading

Vozačima koji voze pijani, drogirani, bez položena vozačkog ispita, divljački krše ograničenje brzine ugrožavajući svoj, kao i živote drugih sudionika u prometu, teško je stati na kraj jer njihova je noga na gasu čak i onda kada ta ista noga ne bi smjela ni zakoračiti u automobil. Naime, Hrvati sve češće ignoriraju kaznu zabrane upravljanja vozilom te i unatoč njoj sjedaju za upravljače svojih automobila riskirajući time da budu još rigoroznije kažnjeni. Vozaču koji vozi pod zabranom prijeti jednaka kazna kao i vozaču koji vozi pogrešnim smjerom na autocesti ili pak vozi bez položenog vozačkog ispita, te će za svoju 'avanturu' izbrojiti od 5000 do 15.000 kuna ili će, pak, iza rešetaka provesti do 60 dana. Kaznenim zakonom je propisano da onaj tko upravlja automobilom, iako je prema njemu primijenjena sigurnosna ili zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, čini kazneno djelo za koje je propisana kazna od tri mjeseca pa do čak tri godine zatvora

Je li vozače koji, unatoč visokim kaznama, ignoriraju zabranu vožnje, na takav čin natjerala stvarna potreba, jer bez automobila, primjerice, ne mogu stići na posao ili je ipak posrijedi samo neizmjerna bahatost, većinom mlađih vozača -  i nije toliko važno. No važna je činjenica da sve većem broju vozača propisi i zakoni očito služe samo da bi ih se kršilo.

Prema podacima koje smo dobili iz MUP-a, tijekom 2010. i 2011. godine prema vozačima koji su upravljali vozilom dok im je vozačka dozvola oduzeta ili im je izrečena mjera opreza privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili pak mjera zabrane upravljanja vozilom, poduzeto je ukupno 4168 mjera.

Ova je godina počela 'burno'. Tako se, primjerice, u samo osam sati, 8. i 9. veljače, ravno u ruke požeških policajaca dovezlo čak petero vozača koji nisu smjeli voziti jer im je izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom, a taj se neslavni niz nastavlja iz dana u dan.

OPREZ! OPASNOST NA CESTI

U srijedu, 8. veljače, oko 20 sati, u Donjem Čagliću pao je 29-godišnji vozač iz Daruvara koji je, unatoč zabrani, vozio svoj Passat. Četvrtak je, također, započeo u znaku neposlušnih vozača te je 45 minuta iza ponoći u Kutjevu uhvaćen 23-godišnji vozač iz Bjelovara koji je, pod zabranom vožnje, pijan sjeo za upravljač svog BMW-a. Sat kasnije u Požegi je zaustavljen 31-godišnji vozač Honde koji je također izigrao zabranu upravljanja te je 'krstario' požeškim cestama sa 1,85 promila alkohola u organizmu. Te noći požeški plavci definitivno nisu imali mira. Oko 3.45 sati ujutro u Požegi je pao još jedan 'zločesti' vozač, 38-godišnji Požežanin koji je pod zabranom vozio svoj Peugeot 'oboružan' sa 1,33 promila alkohola u organizmu, a budući da je prijetila opasnost da će, unatoč svemu, nastaviti s činjenjem prekršaja, on je i zadržan u policiji do otrežnjenja. Samo pet minuta nakon njega, u 3,50 sati, u istoj ulici u Požegi policajci su zaustavili i 45-godišnjeg vozača Opela požeških registracijskih oznaka, koji je, kao i četvorica vozača prije njega, vozio za vrijeme zabrane upravljanja te pod utjecajem alkohola.

KADA MOŽETE ZARADITI ZABRANU UPRAVLJANJA AUTOMOBILOM

Novčanu kaznu 5.000 do 15.000 kuna ili kaznu zatvora do 60 dana moguće je izreći prilikom počinjenja sljedećih teških prekršaja:
- vožnja motornim vozilom u prometu na cesti prije stjecanja prava na upravljanje, kretanje vozilom u naselju brzinom koja je za 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola preko 1,50 g/kg ili odbijanje alkotestiranja, upravljanje ako u organizmu ima droga; upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta ili je vozaču izrečena mjera opreza privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili mjera zabrane upravljanja vozilom te upravljanje vozilom u suprotnom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj prometu isključivo motornih vozila. Osim u navedenim slučajevima, još neki od najtežih prekršaja zbog kojih je uz novčanu kaznu i negativne prekršajne bodove moguće izreći zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom su, primjerice, svi prekršaji alkoholiziranosti vozača motornih vozila, upravljanje brzinom koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, nezaustavljanje na znak crvenog svjetla, nepoštivanje prednosti prolaska, pojedini slučajevi nepropisnog pretjecanja i drugi teži prekršaji.

Uspješan 'lov' na vozače koji voze pod zabranom u Slavoniji je nastavljen i 9. i 10. veljače, kada je u Pakracu u ruke policajcima pao 51-godišnji vozač Citroena iz Daruvara, a vojsci neposlušnih vozača pridružila se i 49-godišnja vozačica iz Daruvara koja je pod zabranom sjela je za upravljač svog Golfa. Neslavnom nizu 14. veljače pridružio se pripiti 22-godišnji Požežanin, 22. veljače 21-godišnjak iz Požege, te 27. veljače 29-godišnjak.

Svim vozačima koje su policajci uhvatili na (ne)djelu, zbog ranije počinjenih prekršaja pravomoćnim je rješenjem izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima B kategorije, te su njezinim kršenjem zaradili kaznenu prijavu.

'Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da vozač kojem je vozačka dozvola oduzeta ili je isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera opreza privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili mjera zabrane upravljanja motornim vozilom - ne smije za to vrijeme upravljati vozilom u prometu na cesti. Vozač koji upravlja vozilom za vrijeme dok su mu izrečene navedene mjere kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana', priopćeno nam je iz MUP-a.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama za pojedine su prekršaje predviđene novčane kazne u rasponu od 300 kn do 15.000 kuna. osim novčane kazne, umjesto koje sud može izreći i kaznu zatvora u trajanju do 60 dana, vozaču koji je počinio neki od najtežih prekršaja u evidenciju se upisuje od jednog do tri negativna prekršajna boda, a zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom moguće je odrediti u trajanju od jednog mjeseca do dvije godine.

'Potrebno je posebno istaknuti da je, osim navedene propisane kazne za počinjenje predmetnog prekršaja, policija ovlaštena uhititi osobu zatečenu u počinjenju prekršaja propisana zakonom ako je riječ o prekršaju za koji se može izreći kazna zatvora ili novčana kazna veća od 10.000 kuna, te ako postoji bojazan da će ponoviti istovrsni prekršaj. Iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama to su prekršaji: vožnja motornim vozilom u prometu na cesti prije stjecanja prava na upravljanje, kretanje vozilom u naselju brzinom koja je za 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola preko 1,50 g/kg ili odbijanje alkotestiranja, upravljanje ako u organizmu ima droga, upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta ili je vozaču izrečena mjera opreza privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili mjera zabrane upravljanja vozilom te upravljanje vozilom u suprotnom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj prometu isključivo motornih vozila.

Također, člankom 308. Kaznenog zakona, propisano je da kazneno djelo čini onaj tko upravlja motornim vozilom iako je prema njemu primijenjena sigurnosna mjera ili zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom. Za to kazneno djelo propisana je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine. O visini novčane kazne, odnosno trajanju zatvorske kazne, odlučuje se tijekom vođenja postupka na nadležnom sudu', upozoravaju iz MUP-a.

RECIDIVISTI MORAJU PONOVNO POLAGATI VOZAČKI

Zakon o sigurnosti prometa na cestama posebno je strog prema recidivistima koji učestalo rade teže prekršaje. Mjera zabrane upravljanja motornim vozilom svih kategorija u trajanju od godinu dana izreći će se tako vozaču koji je unutar dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova, samo ili pretežito za prekršaje za koje su ovim zakonom propisana tri negativna prekršajna boda. Vozač koji je u dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova, pretežito za prekršaje za koje su ovim zakonom propisana manje od tri negativna prekršajna boda, devet mjeseci neće smjeti sjesti za upravljač vozila one kategorije kojom je pretežito prikupio negativne prekršajne bodove.

Mjeru poništenja vozačke dozvole za upravljanje motornim vozilom svih kategorija dobit će vozač kojemu je izrečena jedna od prethodno navedenih mjera zabrane upravljanja motornim vozilom i koji u narednom razdoblju od dvije godine, računajući od isteka izvršenja posljednje mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, prikupi devet negativnih prekršajnih bodova. Tek nakon dvije godine od isteka izvršenja mjere poništenja vozačke dozvole, vozač čija je vozačka poništena može ponovno pristupiti polaganju vozačkog ispita.