nema stajališta

Ni nakon 12 sati rasprave u Saboru nema dogovora o zakonu o izbornim jedinicama

12.07.2023 u 22:14

Bionic
Reading

Ni nakon cjelodnevne, gotovo 12 sati duge rasprave, saborska većina i oporba nisu u srijedu približile stajališta o prijedlogu zakona o izbornim jedinicama za izbor saborskih zastupnika

Oporba je vladajuće prozvala da su zakon „skrojili“ kako njima odgovara u nadi da će im to koristiti na izborima, iz HDZ-a to demantiraju, pitajući oporbu zašto se boji izbora?

HDZ je, ne poštujući sve što je u svojoj odluci tražio Ustavni sud, izborne jedinice prekrojio nelogično, nije uvažio činjenicu da postoji višak birača u odnosu na broj stanovnika, kazala je SDP-ova Andreja Marić.

Izborni zakon ste skrojili tako jer se nadate da će vam to koristiti, to je HDZ-ovo umijeće da od lošeg napravi gore, rekla je Anka MrakTaritaš (Glas). Granice županija ste kršili gdje god ste mogli, dodala je Dalija Orešković (Glas).

Iz HDZ-a uzvraćaju da su kod izrade zakona poštovali preporuke Ustavnog suda, da je ispunjen zahtjev o jednakom i općem biračkom pravu, jednakoj snazi glasa u svakoj jedinici.

  • +30
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Osim toga, licemjerno je da se oporba tako jako poziva na Ustavni sud, s obzirom da je donedavno jedan njen dio zazivao ukidanje te institucije, istaknuo je Damir Habjan (HDZ).

Komentirao je i oporbene prozivke zbog „cijepanja“ županija.

Zagreb se dijelio na četiri izborne jedinice, po novome će na tri, dijeljenje nije tipično samo za nas, jer Ljubljana je podijeljena na dvije jedinice, Sofija na tri, naveo je.

 Zašto ne spominjete Madrid i London koji nisu podijeljeni, nego su jedna izborna jedinica, uzvratila mu je Ivana Kekin (Možemo), koja tvrdi i da HDZ dijeli Zagreb na više jedinice kako bi „rastočio“ volju birača, odnosno kako se ne bi vidjelo koliko je u njemu slab.

 Vi vjerujete da radite dobro u Zagrebu, no on izgleda lošije nego kad ste došli na vlast, s time ćete izaći na izbore, uzvratio joj je Josip Borić (HDZ).

 Oporbeno osporavanje zakona, u HDZ-u vide kao stvaranje alibija pred iduće parlamentarne izbore koje će, tvrde, oporba izgubiti.

 Nejasna je politika oporbe, jedina im je mantra 'ne valja, ne valja,  ne može, ne može,', ustvrdio je Hrvoje Zekanović (HDS), te dodao da se s oporbene strane nije čuo ni jedan suvisao prijedlog.

 Oporba tvrdi da nije dobila odgovor tko je izradio zakon. Gdje je odluka o osnivanju radne skupine i tko su njeni članovi, gdje su zapisnici o radu skupine, pitala je Sandra Benčić (Možemo), a Sanja Radolović (SDP) odgovara da se "kuhalo u HDZ-ovoj kuhinji".

 Iz HDZ-a to opovrgavaju, ističu da su zakonski prijedlog izradili stručnjaci, pravnici i politolozi iz Ministarstva pravosuđa.