ŠTO JE KARAMARKO HTIO REĆI?

'Ni na kraj pameti mi nije bilo reći da je HSS ljevičarska stranka'

19.07.2013 u 13:05

Bionic
Reading

Nakon što je nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva HDZ-a šef te stranke Tomislav Karamarko rekao da koalicijom s HSS-om HDZ radi iskorak prema ljevici, nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma novinarima je kroz smijeh pokušao pojasniti što je zapravo htio reći

'Uvijek mi je smiješno kako ljudi nepažljivo slušaju. Ja sam upotrijebio jedan termin – heterogenost što znači raznovrsnost, raznolikost. Pri tome sam aludirao na jedan široki, koalicijski potencijal koji HSS ima i koji je manifestirao tijekom zadnje 23 godine. Oni su koalirali s raznim opcijama i to je dobro. To njihovo iskustvo nama može samo koristiti. Ni na kraj pameti mi nije bilo reći da je HSS ljevičarska stranka. Dapače, ja puno znam o povijesti HSS-a i izuzetno cijenim tu stranku. Mislim da smo mi danas učvrstili ovaj središnji dio naše političke palete. Naravno, mi smo pučke stranke i pripadamo obitelji EPP-a i mislim da je i njihova preporuka da se unutar jedne države članice EPP-a na ovaj način udružuju u koalicijske kombinacije', kazao je Karamarko dodavši da je od osnutka HDZ-a želja te stranke bila koalirati s HSS-om.

Iako je u svom govoru predsjednik HDZ-a ishvalio potencijal HSS-a, novinari su šefa HSS-a Branka Hrga upitali kakav je to potencijal, s obzirom na to da u Saboru sjedi samo jedan zastupnik te stranke. 'Nemojte mjeriti stranku samo prema saborskim zastupnicima. Nije to jedino mjerilo. Hrvatska nije samo na Markovu trgu, Hrvatska nije samo u Zagrebu, Hrvatska je u svakom selu i gradu, a HSS kao takav ipak ima dosta lokalnih dužnosnika i dobre rezultate na lokalnim izborima. Mislim da možemo jako puno napraviti i da imamo snagu na terenu. Ja sam uvjeren da ćemo imati znatno više zastupnika, jer stvaramo partnerstvo, jednu pravu koaliciju i želimo uključiti velik broj ljudi. A to što smo nakon prošle koalicije s HDZ-om ostali na samo jednom zastupniku bile su krive procjene vodstva HSS-a, nitko nam nije za to kriv', rekao je Hrg

Predsjednika HSS-a novinari su podsjetili da je prilikom unutarstranačkih izbora u toj stranci kazao kako je suradnja s HDZ-om u prošloj vladi od HSS-a stvorila trgovačku stranku. Stoga su ga upitali što se promijenilo u međuvremenu.

'Ja sam tada rekao da je HSS dva puta stradavao. Da je stradavao u koaliciji sa SDP-om i u koaliciji s HDZ-om. Mi smo od tada promijenili ljude koji su vodili stranku u tom pravcu. Mi smo danas potpisali ugovor o predizbornoj suradnji, o strateškom partnerstvu u izradi programa. Danas HSS ne čeka tko će pobijediti pa da se onda trži s mandatima, nego danas ulazimo u utakmicu otvoreno, jasno i unaprijed i znamo što nudimo i što nas čeka', zaključio je Hrg.