jednomjesečno istraživanje

Nezavisni vijećnik iz Oroslavja izračunao koliko godišnje 'zarade' vijećnici u gradovima, županijama i općinama; ima i onih koje ne daju ni kune

25.05.2020 u 09:28

Bionic
Reading

Oko 8000 vijećnika u hrvatskim županijama, gradovima i općinama godišnje na osnovu svojeg rada u vijećima zaradi neto 50 milijuna kuna. Do takvog izračuna došao je nezavisni vijećnik iz Oroslavja Viktor Šimunić koji je proveo jednomjesečno istraživanje, a obuhvatio je prikupljene podatke o vijećnicima u svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama, te visini njihovih naknada

Viktor Šimunić, nezavisni vijećnik iz Oroslavja, uspio je prikupiti više od 95 posto podataka, prenosi Glas Istre. U Hrvatskoj je oko 8000 vijećnika u općinama, gradovima i županijama koji dobivaju osobnu financijsku naknadu, a njihove stranke posebno još i naknadu za politički rad.

Prema Šimunićevom izračunu, ti vijećnici ukupno zarade oko 50 milijuna kuna neto godišnje na račun svog rada u vijećima. S obzirom na to da ne postoji baza iz koje bi povukao te podatke krenuo je s 555 mailova sa zahtjevom za pristup javnim informacijama. Većina mu je odgovorila dok mu odgovor nije stigao iz Grada Oroslavja i obližnje općine Radoboj.

Izdvaja primjer Ličko - senjske županije u kojoj županijski vijećnici po sjednici primaju 500 kuna naknade dok su naknade članovima općinskih i gradskih vijeća u toj županiji još izdašnije.

'Viša razina često prima manje naknade od niže razine. Nema pravila, ništa nije regulirano', rekao je Šimunić gostujući u RTL Direktu.

Među pozitivnim primjerima, ističe, pet posto općina koje uopće ne daju nikakve naknade vijećnicima, a to su primjerice Tuhelj, Marija Bistrica, Primošten, Novo Virje i neke druge.

Na razini županija, pokazuju podaci do kojih je došao Šimunić, vijećnicima se isplati oko 15 milijuna kuna, ali i njihove stranke imaju pravo dobiti naknadu za politički rad. Prema zakonskom minimumu stranke bi trebale dobiti najmanje 4.535.000 kuna godišnje. Iznosi koji se strankama ili vijećnicima isplaćuju, zaključak je njegova istraživanja, nemaju veze ni s brojem stanovnika ni s ekonomskom snagom županije, grada ili općine, a naknade vijećnicima osciliraju od zakonom propisanog minimalca od 500 kuna do 3.270 kuna.

Ovaj je vijećnik, kako je ispričao, oko teme vijećničkih naknada 'ušao u sukob sa svojim vijećem u Oroslavju', a kada bi predlagao da se one ukinu bio proglašavan populistom i idealistom.

'Došao je kod nas na vlast HDZ i na prvoj, drugoj sjednici digli su naknade i to ne malo. Ja primam 300 kuna mjesečno naknadu, a kad se sve vijećničke naknade stave na kup, dolazi se do iznosa od 110 tisuća kuna godišnje što je za grad veličine Oroslavja jako puno novca', kazao je Šimunić za RTL Direkt objašnjavajući motiv za svoje istraživanje.