gradsko vijeće

Obersnel: Gubitak u Rijeci zbog pandemije najmanje 65 milijuna kuna

23.04.2020 u 16:18

Bionic
Reading

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u četvrtak je na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća izvijestio kako će gubitak gradskog proračuna i komunalnih tvrtki, zbog pandemije koronavirusa, biti oko 65 milijuna kuna i to bez uračunatog gubitka poreza na dohodak

Gradsko vijeće održalo je izvanrednu sjednicu s nazočnošću samo po jednog predstavnika klubova, jednog predstavnika članova Gradskog vijeća koji nemaju klub te predlagatelja u gradskoj vijećnici. Sjedili su uz odgovarajući razmak. Ostali vijećnici o predloženim točkama glasovali su putem elektroničke pošte. Uz izvješće gradonačelnika o poduzetim mjerama vezanim uz pandemiju, na dnevnom redu bile su odluke o kojima se moralo raspravljati te ih donijeti u određenom roku.

Gradonačelnik Obersnel je kazao da je gradska uprava donijela niz mjera za pomoć poduzetnicima pogođenim krizom, prije svih onima kojima je odlukom nacionalnog stožera civilne zaštite zabranjena djelatnost. Među tim mjerama su prestanak naplate najma prostora, komunalne naknade, spomeničke rente.

Mjere koje je donio Grad Rijeka i Vlada znatno će utjecati na prihode gradskog proračuna, a posebno Vladina mjera oslobađanja plaćanja poreza i doprinosa, jer je porez na dohodak jedan od najvećih prihoda grada, rekao je gradonačelnik. Mjesečno se iz tog izvora do sad prihodovalo 30 do 35 milijuna kuna, a tek s istekom mjeseca ćemo moći utvrditi koliko je točan gubitak zbog izostanka ovog poreznog prihoda, ustvrdio je.

Gradske mjere će donijeti smanjenje proračunskih prihoda za 25 milijuna kuna, još tri milijuna će se morati nadoknaditi za plaće i materijalne troškove dječjih vrtića koji ne rade pa roditelji ne plaćaju usluge, a gubitke će imati i gradska komunalna društva, naveo je.

Morat će se donijeti rebalans proračuna

Istaknuo je da će se morati donijeti rebalans proračuna te da već sljedećeg mjeseca očekuje povećani pritisak građana na socijalni program, zbog gubitka radnih mjesta ili smanjenja plaća.

U raspravi je vijećnik Hrvoje Burić (Nezavisna lista Bura) kazao da bi mjere pomoći poduzetnicima trebalo produljiti i nakon sadašnjeg roka od tri mjeseca, ocjenjujući da se povratak u redovnu aktivnost može očekivati i za godinu dana.

Sandra Krpan (SDP) ustvrdila je da su gradonačelnik i gradska uprava donosili pravovremene odluke, bez nepotrebnog administriranja. Pozvala je Vladu da pomogne u financiranju plaća učitelja koji rade u produženom boravku u školama. Josip Ostrogović iz kluba vijećnika HDZ-a također se založio da se nastavi s umanjenom naplatom najma poduzetnicima barem do kraja ove godine te ukidanje poreza na potrošnju kao pomoć ugostiteljima.