RASTE VODOSTAJ RIJEKA, VELIKA ŠTETA

Nevrijeme je uzelo žrtvu u Varaždinskoj županiji

  • +15

Vjetar,bura,poplave...

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / Cropix

Bionic
Reading

Nevrijeme je uzelo žrtvu u Varaždinskoj županiji. Na farmi Krofak u Mirkovcu Brezničkom kod Novog Marofa uslijed udara vjetra, drvo kestena srušilo se na 46-godišnjeg muškarca koji je smrtno stradao, izvijestili su iz PU Varaždinske dodajući i da je u nedjelju poginuo i 58-godišnjak dok je rušio drvo johe debljine oko 30 cm koje se srušilo na njega i prignječilo ga

Uslijed obilnih kiša koje su pale na području Varaždinske županije došlo je na nekoliko mjesta do izlijevanja Bednje i Plitvice koja se izlila na području Vrbanovca i Hrastovljana kod Ludbrega.

Najugroženije je područje općine Breznički Hum kod Novog Marofa gdje su poplavljene proizvodne hale tvrtke Vuraić, a voda prijeti i jednoj kući koja se nastoji zaštititi vrećama s pijeskom te građevinskim strojevima.

Bednja je također poplavila stažnjevačko-salinovečko polje, a izlila se i u Kuljevčici preko županijske ceste Kaniža – Jerovec. Bednja se iz korita izlila i na području Kapele Podravske. Zasad samo na polja, ali mještani strahuju da bi voda opet mogla ugroziti kuće kao što je to bio slučaj proljetos.

'Tek sada kada je rijeka opet zaprijetila počela je gradnja improviziranih nasipa. Od Uskrsa nije ništa napravljeno, usprkos upozorenjima. To je katastrofa. Sve je zatajilo. Ovoga proljeća moja je kuća bila pod vodom, a sada se bojim da će se opet dogoditi ako rijeka nastavi', rekla nam je Anica Međimorec koja očekuje dolazak nadležnih službi na teren.

Kako je priopćeno iz varaždinskog Područnog ureda za zaštitu i spašavanje, Hrvatske vode proglasile su mjeru uspostave pripremnog stanja obrane od poplava na slivu rijeka Plitvica – Bednja koje obuhvaća područje pet gradova i 13 općina.

U Istri je pak orkanska bura uništila automobile, krovišta i šatore za fešte.

Najava 'crvenog alarma' za Istru, nažalost, obistinila se. Nezapamćeni udari vjetra rušili su stabla na prometnice, čupali znakove i nosili krovove. Štete se još zbrajaju, no kako vjetar ne jenjava, za očekivati je da će vatrogasne ekipe imati i nadalje pune ruke posla.

Prema riječima zapovjednika županijske Javne vatrogasne postrojbe Dina Kozlevca, tijekom noći je zabilježeno tridesetak intervencija na području cijele Istre, a najžešći udari orkanske bure obrušili su se na Buzeštinu. Vatrogasci u suradnji s lokalnim komunalnim poduzećima diljem Istre saniraju prometnice, no srećom, kazao je Kozlevac, pri padu stabala nema stradalih.

Buzetski vatrogasci imaju pune ruke posla. Orkanski udari vjetra, na momente jakosti i preko 140 kilometara na sat, rušili su stabla i nosili šatore i krovišta, fasade. Na željezničkoj postaji u Roču iščupano je stablo, vjetar je u Buzetu potpuno uništio 800 kvadrata veliki, novi šator postavljen za Dane tartufa u Mašimovoj škuji, pod kojim je sinoć proslavljena Martinja. Također, pod naletom orkana uništen je i šator postavljen za Festival terana i tartufa u Motovunu, a šteta se procjenjuje na oko 60 tisuća eura.
Oko 6,30 sati, s krovišta buzetske robne kuće vjetar je dignuo cijelim koji je pri padu oštetio četiri automobila parkirana u neposrednoj blizini.

Prema riječima zapovjednika JVP Buzet Damira Fabijančića, vatrogasci su već u jutarnjim satima imali desetak intervencija na području Buzeta i Lanišća, što na privatnim kućama, što na prometnicama. Komadi fasade padali su s buzetskog Doma zdravlja, a zabilježen je i požar na električnom stupu dalekovoda.