ZIDOVI I RAMPE U PARK-ŠUMI

Nevolje uoči izbora: Ivanišević ponovno bespravno gradio na Marjanu!

28.05.2013 u 13:49

Bionic
Reading

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Splita Vjekoslav Ivanišević, inače arhitekt po struci, ponovno se našao u skandalu s bespravnom gradnjom, i to unutar zaštićene park-šume Marjan: Slobodna Dalmacija otkrila je dva nova bespravna zida na zemljištu u vlasništvu njegove supruge Tanje. Prvi je dugačak desetak i visok dva metra, a drugi je očito betonska rampa za pristup automobila

Pothvati Ivaniševićevih unutar zaštićene zone događali su se početkom ove godine, a nedugo nakon toga reagirala je građevinska inspekcija: 29. siječnja obavljen je nadzor na gradilištu, potom su saslušane investitorice Tanja Bojanić Ivanišević i Sunčica Ozretić Klaas, a 23. ožujka doneseno je rješenje o uklanjanju. Prije točno mjesec dana inspekcija je podnijela i kaznenu prijavu zbog gradnje u zaštićenoj zoni, pa je supruga potencijalnog splitskog gradonačelnika kažnjena novčanom kaznom.

Sam Vjekoslav Ivanišević i sam je bespravno gradio na Marjanu, stotinjak metara dalje, gdje je također bespravno podigao betonski zid duljine dvadesetak metara. I on ima rješenje o rušenju.
'To su objede, nema tu ničega! Insinuacije i prljavo podmetanje', uznemirio se Ivanišević kad smo ga upitali za problematične zahvate unutar splitske park-šume. Potom se raspričao o 'kodeksu o fer kampanji', koji je sam HDZ predložio i potpisao, sugerirajući da su napisi o njegovoj bespravnoj gradnji u stvari podmetanje iz stožera Ive Baldasara. No nije konkretno odgovorio na pitanja o ovom slučaju.

Vrijedi napomenuti da je upravo Vjekoslav Ivanišević jedini kandidat za gradonačelnika koji je odbio potpisati Kodeks o zaštiti Marjana, dokument koji su izradili ekolozi i zaštitari prirode, a u kojemu je na 29 točaka precizirano što se očekuje od buduće gradske vlasti. Njegovo objašnjenje je bilo da mu riječ 'zahtijevamo' nikako ne odgovara.

U zaštitu svoga kandidata stali su šef splitskog HDZ-a Petar Škorić, kandidat za njegovog zamjenika Matko Marušić i budući gradski vijećnik Hrvoje Marušić. Oni su bili sazvali novinare kako bi predstavili HDZ-ov gospodarski program za Split.

'Važnija su vam tri zidića koja nikoga ne ugrožavaju i možda samo čuvaju prostor od urušavanja, to vam je tema?! Oni su marginalni! Tako ne možemo očekivati razvoj grada!' zavapio je Hrvoje Marušić, koji se ponovno učlanio u HDZ iako je i predsjednik dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge poslodavaca.

'Žele li građani raspravu o zidićima ili radnim mjestima? Zidići nisu grijeh, to nije tema! Tema je gospodarski razvoj', poučio je Marušić prisutne novinare. 'Što je vama sa zidićima, pa pitajte o industriji', prisnažio je Matko Marušić

Dva kandidata za gradonačelnika Splita, inače, javno su se sukobili i oko moguće gradnje marine za megajahte na Žnjanu, investicije koju predlažu poduzetnici Juroslav Buljubašić i Zvonko Kotarac. Ivanišević otvoreno zagovara ovaj projekt, dok je Baldasar otvoreno protiv jer 'neće graditi marinu na plaži gdje se kupa deset tisuća Splićana'.