'UZORNI GRAĐANI'

Nevjerojatno: Razbili pola parlamenta i izvukli se s uvjetnom

23.05.2017 u 15:34

Bionic
Reading

Devetorica optuženih za izazivanje i sudjelovanje u nasilju u makedonskom parlamentu krajem proteklog travnja, u kojemu je ozlijeđeno 83 osobe, od čega troje teško, osuđeni su u utorak na skopskom sudu uvjetnim kaznama, a nakon blage presude sutkinje Milke Angelkovske–Vasevske nasilnici su ispred zgrade suda dočekani pljeskom okupljenih građana

Kako piše Slobodna Evropa, osmorica optuženih za nasilničko ponašanje i sprečavanje službenih osoba u obavljanju službene dužnosti dobili su uvjetnu kaznu od šest mjeseci, uz rok kušnje od godinu dana, dok je jedan optuženik dobio istovjetnu kaznu, uz rok kušnje od pet godina.

Inače, sva devetorica su pred sudom priznali krivnju te su obećali kako neće ponoviti nasilničke radnje, što je sutkinja Milka Angelovska-Vasevska uzela u obzirom prilikom izricanja kazne.

Raspon isprika optuženih koji su pušteni na slobodu bio je različit, pa je tako, primjerice jedan od optuženika kazao kako se 'našao na krivom mjestu u krivo vrijeme', dok je, pak, drugi kazao kako se 'našao u gužvi, ne očekujući kako će situacija eskalirati'. Treći se izvukao kazavši kako ga je 'ponijela makedonska himna' koju su prosvjednici pjevali ispred Sobranja.

Branitelji optuženih, odvjetnici Valentina Todorovski i Vlado Dokulevski kazali su kako su zadovoljni presudom.

  • +9
Prosvjednici ušli u makedonski parlament Izvor: Reuters / Autor: OGNEN TEOFILOVSKI

'Gotovo svi optuženi su uzorni građani koji dosad nisu osuđivani', kazala je odvjetnica Todorovski nakon što su optuženi pušteni na slobodu, dok je odvjetnik Dokulevski istaknuo kako su branjenici bili 'poneseni gužvom' te kako nisu imali namjeru nikoga ozlijediti.  

Nakon puštanja na slobodu, devetoricu nasilnika dočekala je skupina građana koja ih je ispred zgrade suda pozdravila pljeskom.

Podsjetimo, 27. travnja u makedonski parlament upali su pripadnici prosvjedne skupine 'Za zajedničku Makedoniju'. Ljutiti zbog izbora Talata Džaferija za predsjednika parlamenta, koji je provela većina sastavljena od socijaldemokrata i albanskih stranaka, uništavali su sve pred sobom i teško ozlijedili niz građana, među kojima je i predsjednik SDSM-a Zoran Zaev