BURNO U PARLAMENTU

Xhaferi zasjeo na čelo Sobranja i u kabinet ponio albansku zastavu

03.05.2017 u 14:02

Bionic
Reading

Novoizabrani predsjednik makedonskog Sobranja Talat Xhaferi ušao je u srijedu u ured prvog čovjeka parlamenta, ponijevši pritom u kabinet albansku zastavu. Dan prije Xhaferijevog zasjedanja na čelo Sobranja, u hodniku parlamenta pornađena je bomba koju su izuzeli pirotehničari

Kako javljaju makedonski mediji, Xhaferi je nedugo nakon što je zasjeo na čelo Sobranja primio veleposlanika EU u Makedoniji Samuela Žbogara, a očekuje se kako će novi šef parlamenta uskoro uputiti pismo makedonskom predsjedniku Đorđu Ivanovu i obavijestiti ga kako čelnik socijaldemokrata Zoran Zaev, zajedno s još tri albanske stranke, ima većinu u Sobranju.

Nakon toga, Ivanov ima rok od deset dana da čelniku te koalicije Zoranu Zaevu preda mandat za sastav nove vlade.

Xhaferi je prvi sastanak kao predsjednik Sobranja održao tijekom vikenda s američkim izaslanikom Brianom Hoytom Yeejem, ali ne u kabinetu koji mu po funkciji pripada.

Podsjetimo, Xhaferijev izbor osporava VMRO-DPMNE, koji tvrdi da je predstavnik Demokratske unije za integracije izabran 'suprotno zakonu i poslovniku'. Ta je stranka u srijedu priopćila kako Socijaldemokratska stranka Makedonije 'mora podnijeti političku i pravnu odgovornost za državni udar'.

Kako primjećuju u VMRO-DPMNE, Zaevu se poprilično žuri realizirati tzv. tiransku platformu koja, između ostalog, podrazumijeva uvođenje dvojezičnosti u Makedoniji.

Xhaferi je za skopsku TV 21 ranije u srijedu rekao da zakon ne dozvoljava da u kabinetu javno, pored makedonske, istakne i albansku zastavu, ali kako će taj simbol držati na radnom stolu.

Izbor Xhaferija za šefa parlamenta pratio je val  nasilja u kojem je ozlijeđeno stotinjak osoba. Dosad je zbog napada na zastupnike i novinare u Sobranju uhićeno desetak osoba.

U utorak poslijepodne u hodniku Sobranja otkrivena je improvizirana eksplozivna naprava. Radilo se o plinskoj boci na koju su bili povezani fitilj i petarda, a naprava je vrlo brzo izuzeta i naknadno uništena.