'MOJ PRVI POSAO'

Nevjerojatan odaziv vježbenika za posao u Istarskoj županiji

05.11.2014 u 19:15

Bionic
Reading

Čak 290 prijava za dodatnih 28 vježbenika pristiglo je Istarskoj županiji na ponovljeni javni poziv za projekt Moj prvi posao, što očito govori o tome koliko je mladima poželjan posao u institucijama lokalne i regionalne uprave

Najveći interes iskazan je za radno mjesto viši stručni suradnik za međunarodne projekte u Upravnom odjelu za turizam i Upravnom odjelu za međunarodnu suradnju i europske poslove. Ukupno trinaest upravnih odjela tražilo je vježbenike, a brojne prijave pristigle su i za radna mjesta administrativnog tajnika i referenta za prostorno uređenje i gradnju, za koje se tražila srednja stručna sprema.

Riječ je o županijskom projektu, pokrenutom u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, tijekom kojeg će ukupno 37 mladih vježbenika imati mogućnost jednogodišnjeg stručnog osposobljavanja u upravnim odjelima Istarske županije.

Naime projektom Moj prvi posao želi se omogućiti vježbenicima da uz rad s mentorom steknu iskustvo samostalnog obavljanja pojedinih poslova te da praktičkim radom prošire teorijsko znanje koje su stekli školovanjem, kao i da se upoznaju s radom Županije i svih ostalih povezanih subjekata.

'Sretan sam što smo pokrenuli ovaj projekt i što se javio velik broj mladih ljudi. Vjerujem da će im stečeno iskustvo pružiti komparativnu prednost na tržištu rada kada se budu prijavljivali za slične pozicije', izjavio je župan Flego, dodavši kako 'posao za mlade danas znači bolja Istra sutra'.

Svaki od trinaest odjela narednih dana u studenom pozvat će na razgovor svakog kandidata čija prijava zadovoljava uvjetima javnog poziva, a nakon što Istarska županija od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dobije obavijest o pozitivnoj ocjeni zahtjeva, polaznici stručnog osposobljavanja počinju s radom u roku od osam dana, od primitka obavijesti.

Podsjetimo, 2013. na području Istarske županije u jedinicama lokalne i regionalne samouprave, u javnom i privatnom sektoru, kroz program stručnog osposobljavanja prošlo je 428 osoba, a u 2014, zaključno s 30. rujna, njih 320.

Stoga je 15. listopada raspisan novi javni poziv za zapošljavanje dodatnih 28 vježbenika, odnosno za prijem osoba na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Naime, kako je priopćeno iz županova kabineta, zbog velikog interesa Istarska županija i 2014. omogućuje osposobljavanje za čak 37 mladih vježbenika koji će biti raspoređeni sukladno planu i potrebama po županijskim upravnim odjelima u Puli, Poreču, Pazinu, Labinu, Bujama i Rovinju.