SUMNJIVI MORALIST

Nevjernici poručili papi da nije dobrodošao u Hrvatsku

25.05.2011 u 17:09

Bionic
Reading

Građanska inicijatva Nisam vjernik na zagrebačkim ulicama oglasila se plakatima u kojima poručuju da papa Benedikt XVI nije dobrodošao u Hrvatsku

’Iz medija se dalo naslutiti kako je dolazak ‚’Svetog oca’ kako ga mnogi vole nazivati, maltene posjet najvećeg od svjetskih uglednika ili posjet nekakve moralne vertikale. Kako bismo podsjetili građane Republike Hrvatske da Joseph Ratzinger niti je moralna vertikala niti je zaslužio status uglednika, odlučili smo prirediti nekoliko plakata sa citatima koji jasno oslikavaju stavove Jospeha Ratzingera, Crkve koju predvodi, te odnos Crkve i države u Republici Hrvatskoj’.

U medijskom priopćenju članovi inicijative ističu su tri misli vodilje svoje kampanje:

1. Jospeh Ratzinger, papa Benedikt XVI., osoba je sumnjivog morala koja je izravno i zapovjedno upletena u prikrivanje najvećih seksualnih skandala Crkve u posljednjih nekoliko desetljeća. Teško je zamisliti teži zločin od silovanja djece, a upravo su takvi gnjusni zločini sustavno desetljećima prikrivani od strane Kongregacije za nauk vjere, kojoj je na čelu bio upravo Ratzinger

2. Crkva koju vodi ima iskrivljene poglede na ljudsku seksualnost, ljudsku spolnost i ljudski život općenito, poglede koji su u oštroj suprotnosti s ljudskim pravima u 21. stoljeću.

Vatikan je do sada ratificirao tek šačicu povelja o ljudskim pravima - uključujući onu o pravima djeteta, koju sustavno krši - dok glavninu drugih međunarodnih sporazuma o ljudskim pravima osporava, a u međunarodnim krugovima vrši pritiske na izmjene brojnih zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, legalizaciji pobačaja, pravima homoseksualnih osoba i drugih tekovina čovječnosti 20. i 21. stoljeća.

3. Položaj Rimokatoličke Crkve u Republici Hrvatskoj je takav da se ozbiljno dovodi u pitanje odvojenost Crkve i države, a odredba Ustava RH o sekularnosti je u praksi mrtvo slovo na papiru.