suđenje zbog korupcije

Netanyahu na sudu uoči izbora: Nisam kriv

08.02.2021 u 10:34

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak se izjasnio da nije kriv na suđenju zbog korupcije koje se nastavlja šest tjedana prije no što će izraelski birači ponovno izaći na izbore

„Potvrđujem da je pisani odgovor predan u moje ime“, rekao je Netanyahu pred tročlanim sudskim vijećem u dobro zaštićenom jeruzalemskom sudu.

Referirao se na dokument koji su njegovi odvjetnici prošli mjesec predali sudu, a u kojem stoji da on nije kriv za podmićivanje, zloupotrebu povjerenja i prijevaru.

Izraelskog čelnika se između ostalog optužuje da je primao skupe darove i da je mijenjao političke usluge za medijsku pristranost.

Tročlani sud predvođen sutkinjom Rivkom Friedman-Feldman saslušat će odvjetnike obrane po prvi put od podizanja optužnice protiv Netanyahua, najdugovječnijeg izraelskog premijera, ali i prvog u povijesti koji je pred sudom.

Netanyahu je zadnji put pred sudom bio u svibnju, no proces je odgođen zbog pandemije koronavirusa. Optužbe protiv sebe nazvao je političkim lovom na vještice.

Saslušanje u ponedjeljak događa se nekoliko tjedana prije parlamentarnih izbora, četvrtih u manje od dvije godine.

Iako joj je čelnik na sudu, Netanyahuova desna stranka Likud i dalje vodi u anketama, ali one pokazuju i kako će mu to biti nedovoljno za stvaranje vladajuće koalicije.