svjetski čelnici

Bidenu stižu prve čestitke: Papa Franjo se moli za njega, a Vučić ga pozvao u Srbiju

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 20.01.2021 20:36
  • Objavljeno 20.01.2021 u 19:42
tportal

Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Joeu Bidenu u srijedu stižu čestitke iz cijelog svijeta nakon što je položio prisegu kao 46. američki predsjednik, a među prvim čestitarima bili su premijeri Britanije, Izraela i Kanade te papa Franjo koji mu je poslao poruku ohrabrenja da promiče pomirbu i mir u SAD-u i diljem svijeta.

Papa Franjo poručio je u srijedu Bidenu, drugom katoličkom predsjedniku u povijesti Sjedinjenih Država nakon Johna F. Kennedyja, da se moli da Bog vodi njegove napore za "promicanje pomirbe i mira u Sjedinjenim Državama i među narodima svijeta, za unapređenje općeg dobra".

U poruci na engleskom jeziku poslanoj nakon prisege američkog predsjednika, Sveti Otac također je rekao kako se nada da će Biden raditi na stvaranju društva obilježenog istinskom pravdom, slobodom i poštivanjem prava i dostojanstva svake osobe, posebice siromašnih, ranjivih i onih bez glasa.

Britanski premijer Boris Johnson među prvima je čestitao Joeu Bidenu i Kamali Harris na inauguraciji.

"Čestitke @JoeBiden koji je prisegnuo za predsjednika SAD-a i @KamalaHarris na njezinoj povijesnoj inauguraciji", objavio je Johnson na Twitteru. 

"Američko vodstvo je od vitalne važnosti za pitanja koja su nam svima bitna, od klimatskih promjena do covida, i radujem se suradnji s predsjednikom Bidenom."

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u srijedu novog američkog predsjednika na "jačanje saveza" između Izraela i SAD-a kako bi se suočili sa "zajedničkim izazovima" kao što je "prijetnja" Irana.

"Radujem se suradnji s vama u jačanju američko-izraelskog saveza, daljnjem širenju mira između Izraela i arapskog svijeta i suočavanju sa zajedničkim izazovima, prvenstveno prijetnjom koju predstavlja Iran", rekao je Netanyahu u video čestitki Bidenu.

Kanadski premijer Justin Trudeau čestitao je Bidenu i rekao je kako se raduje suradnji s njim u borbi protiv covida-19 i klimatskih promjena.

Trudeau je kazao u izjavi da će dvije zemlje "nastaviti svoje partnerstvo dok se borimo protiv globalne pandemije covida-19 i podupiremo održivi gospodarski oporavak".

"Također ćemo zajedno raditi na unapređenju klimatske akcije i čistog gospodarskog rasta, promicanju uključivosti i različitosti te stvaranju dobrih poslova i prilika za naše ljude istodobno pridonoseći demokraciji, miru i sigurnosti kod kuće i diljem svijeta", rekao je Trudeau.

Vučić čestitao Bidenu i podsjetio na 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD-a

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić čestitao je u srijedu Joeu Bidenu na stupanju na dužnost 46. predsjednika SAD-a i podsjetio da se ove godine obilježava 140. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa dviju država, te pozvao Bidena da posjeti Srbiju.

"Duboko vjerujem da ćete je obavljati sa istinskom posvećenošću, neiscrpnom energijom i jasnom vizijom, koja odlikuje vašu dugu političku karijeru i bogato državničko iskustvo. Nema ništa časnije od služenja domovini, ne posustajući pred velikim izazovima, kakve nose neizvjesna vremena sa kojima je svijet sada nevoljko suočen", naglasio je Vučić u čestitki Bidenu.

Podsjećajući da se ove godine navršava 140 godina od uspostave diplomatskih odnosa Srbije i SAD, Vučić je istaknuo da su dvije zemlje dosad "obilježile važne jubileje iz zajedničke povijesti, sjećajući se svijetlih primjera svog savezništva na strani istine i pravde".

Ti su primjeri savezništva "upravo bili snažan poticaj" da Srbija, kako je istaknuo Vučić, nastoji "odnose sa SAD vratiti na razinu istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi trebaju biti, unatoč ožiljcima koje su ostavila vremena nerazumijevanja i neslaganja".

Vučić je istaknuo uvjerenost da će Srbija, "uz međusobno poštivanje i zajedničke vrijednosti", u Bidenu "imati partnera za jačanje političkog dijaloga i ekonomske suradnje".

Vučić je pozvao Bidena da posjeti Srbiju, uz uvjerenje da je "želja za bogatijim srpsko-američkim vezama obostrana", navedeno je u priopćenju iz ureda srbijanskog predsjednika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!