nema obrazloženja

Netanyahu uklonio Trumpa s naslovne fotografije na Twitteru

12.01.2021 u 10:15

Bionic
Reading

Izraelski premijer uklonio je s naslovnice svog profila na Twitteru američkog predsjednika Donalda Trumpa što je znak mogućeg udaljavanja Netanyahua od političkog saveznika kojemu prijeti opoziv.

Fotografija Netanyahua koji sjedi pokraj Trumpa u Bijeloj kući dugo je krasila službeni @netanyahu profil i svjedočila bliskim vezama konzervativnog izraelskog lidera s republikanskim predsjednikom i njegovom popularnošću u Izraelu.

U utorak ujutro Netanyahu je promijenio fotografiju s novom kojom je zabilježeno njegovo cijepljenje protiv koronavirusa zajedno sa sloganom izraelske kampanje: "Građani Izraela, vraćamo se životu".

Netanyahu fotografiju s Trumpom nije uklonio ni nakon Trumpova poraza od demokrata Joea Bidena na izborima 3. studenog.

Fotografija je prošli mjesec nakratko zamijenjena fotografijom na temu Hanuke, što je pokrenulo medijska nagađanja da se Netanyahu odlučio distancirati od Trumpa.

No kad je osmodnevni židovski blagdan završio, Trump se ponovno pojavio na njegovu profilu, iako ih je ovaj put bilo više na fotografiji.

Netanyahu je na naslovnicu svog profila postavio fotografiju s predsjednikom te šefovima diplomacije Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina koji su u rujnu u Bijeloj kući s Izraelom potpisali sporazum o normalizaciji odnosa. 

Nema objašnjenja zašto je Trump u utorak nestao s Netanyahuova profila, samo dan prije rasprave američkog Zastupničkog doma o drugom opozivu Trumpa nakon upada njegovih pristaša na Kapitol.

Twitter je u petak trajno suspendirao Trumpov profil zbog rizika za daljnjim poticanjem na nasilje.

Netanyahu je u četvrtak u televizijskom obraćanju događaje na Kapitolu opisao "divljaštvom" i izrazio uvjerenost da će američka demokracija prevladati.