UBILA GA POLICIJA

Netanyahu izrazio sućut, nije se ispričao obitelji ubijenog autističnog Palestinca

07.06.2020 u 16:00

Bionic
Reading

Više od tjedan dana pošto je izraelska policija ubila nenaoružanog autističnog Palestinca, premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je ubojstvo nazvao tragedijom izrazivši sućut obitelji, ali bez isprike.

Ijad al-Halak, 32, ubijen je za vrijeme policijske potjere u jeruzalemskome Starom gradu 30. svibnja. Policijski glasnogovornik rekao je da su policajci mislili da ima pištolj, a imao je mobitel.

Policijska interna kontrola istražuje pucnjavu.

"To što se dogodilo Ijadu Halaku je tragedija. To je bio muškarac s posebnim potrebama, autizmom, za kojeg se sumnjalo - a sada znamo pogrešno - da je terorist na vrlo osjetljivom području", rekao je Netanyahu u komentarima koji su nakon isprike vrlo brzo završili.

Palestinci uspoređuju Halakov fatalan susret s policijom sa smrću Afroamerikanca Georgea Floyda u SAD-u, kojemu je policajac pritiskao grlo koljenom za vrijeme privođenja.

Halakovu pogrebu prije tjedan dana prisustvovale su stotine ljudi.

Prosvjedi zbog ubojstva autističnog Palestinca Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Palestinski dužnosnici i Halakova obitelj rekli su da je patio od teškog autizma te se nakon policajčeva poziva da stane uspaničio i počeo trčati.

"Znam da policija ispituje slučaj. Svi dijelimo tugu s obitelji", rekao je Netanyahu na sastanku vlade.

Obrativši se ministru sigurnosti Amiru Ohani, odgovornome za policiju, rekao je: "Očekujem punu istragu o ovome".

Međutim, na prošlotjednom sastanku vlade kad se ministar obrane Benny Gantz, Netanyahuov centristički partner u novoj vladi jedinstva, javno ispričao za Halakovu smrt, desničar Netanyahu sjedio je pored njege i šutio.