zategnute veze

Nesvakidašnji susret jordanskog kralja Abdulaha i Netanyahua u Ammanu

24.01.2023 u 17:12

Bionic
Reading

Jordanski kralj Abdulah II. primio je u utorak u Ammanu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, što je rijedak susret na toj razini između čelnika dviju susjednih zemalja čije su se veze zategnule proteklih godina

U priopćenju jordanske kraljevske palače navodi se da su dvojica čelnika razgovarala o situaciji na Platou džamija u istočnom Jeruzalemu, jer je Amman čuvar muslimanskih svetišta u svetom gradu.

Iz Netanyahuova ureda je pak priopćeno da su tema sastanka bila "regionalna pitanja" i suradnja dviju zemalja koje od 1994. veže mirovni ugovor kojim je prekinuto ratno stanje.

Tijekom susreta u utorak, jordanski kralj je istaknuo "potrebu da se poštuje povijesni i pravni status quo na Platou džamija i da se u nj ne dira".

Izraelski čelnici često ističu da su veze s Jordanom važne za sigurnost Izraela.

Jordanski kralj je u utorak istaknuo i "potrebu zauzimanja za smirivanje stanja i za prekid nasilja kako bi se otvorila politička perspektiva za mirovni proces".

Ujedno je pozvao da se "zaustave sve mjere koje bi mogle ugroziti izglede za mir", opetujući "čvrsto stajalište Jordana o rješenju u obliku dviju država", izraelske i palestinske koje će živjeti jedna uz drugu "u miru i u sigurnosti".