dopustiti ili ne

Nesuglasice njemačkih političara oko prihvata 13.000 izbjeglica iz izgorjelog kampa na Lezbosu

10.09.2020 u 14:09

Bionic
Reading

Političari vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) zatražili su u četvrtak od saveznog ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera promjenu stava oko zabrane prihvata migranata s grčkih otoka. „Ministar Seehofer mora dopustiti prihvat ovih očajnih ljudi, pogotovo obiteljima s malom djecom“, rekla je predsjednica SPD-a Saskia Esken za javni servis ARD. Ona je rekla kako Njemačka „ne može prihvatiti svih 13.000 osoba“ iz izgorjelog kampa Moria ali da „mora doprinijeti rješenju“.

Ministrica obitelji Franziska Giffey predbacila je Horstu Seehoferu iz većeg koalicijskog partnera Unije CDU/CSU, blokadu rješenja. „Onima koji su spremni prihvatiti izbjeglice iz Morie to treba biti i omogućeno“, rekla je Giffey.

Nekoliko saveznih pokrajina i gradova je izrazilo spremnost prihvatiti određeni broj migranta iz Morije ali to ministar unutarnjih poslova na saveznoj razni odbija pozivajući se na potrebu jedinstvenog europskog rješenja.

Spremnost za prihvat daljnjih izbjeglica pokazali su i pojedini predstavnici demokršćanske Unije CDU/CSU. Savezni ministar pomoći u razvoju Gerd Mueller (CSU) se založio za prihvat 2.000 osoba iz uništenog kampa Morije. Premijer savezne pokrajine Bavarska Markus Soeder poručio je preko Twittera kako „Europa mora reagirati na humanitarnu katastrofu u Grčkoj“.

„Ako savezna vlada odluči prihvatiti ljude s Lezbosa, Bavarska će u svakom slučaju sudjelovati u prihvatu“, poručio je Soeder.

Prihvat novih migranata od parlamentarnih stranaka izričito odbija jedino desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

„To bi bio potpuno pogrešan signal migrantima i krijumčarima. Jer poruka glasi: tko spali svoj kamp bit će evakuiran u Njemačku“, poručio je glasnogovornik AfD-a Tino Chrupalla.

U srijedu su u nekoliko njemačkih gradova održani prosvjedi na kojima se od njemačke vlade tražio prihvat izbjeglica iz kampa Morije.

Prosvjednici su transparentima s natpisima poput „Kod nas ima mjesta“ tražili zatvaranje svih izbjegličkih kampova po grčkim otocima i premještanje izbjeglica. „Europsko rješenje nije na vidiku zato moraju pojedine zemlje djelovati“ priopćila je organizacija Seebruecke, koja je, zajedno s drugim organizacijama za zaštitu interesa izbjeglica, organizirala jučerašnje prosvjede.