NEZADOVOLJAN HDZ-OM

'Neretvanski kralj mandarina' napušta Sabor

01.03.2009 u 09:55

Bionic
Reading

Stipe Gabrić Jambo, 'neretvanski kralj mandarina' i zastupnik Hrvatske seljačke stranke, napušta Sabor

Tu je odluku u petak najavio novinarima Jutarnjeg lista, nezadovoljan funkcioniranjem Sabora i svojom ulogom u vladajućoj koaliciji. Uskoro će s vrhom HSS-a obaviti razgovore o 'zamjenskom zastupniku' koji bi ga naslijedio u saborskim klupama, dok će se Gabrić koncentrirati na sljedeće lokalne izbore.

Iako nije htio komentirati razloge najavljenog odlaska iz Sabora, njegovi bliski suradnici i članovi njegove Nezavisne liste u gradu Metkoviću tvrde da postoje dva temeljna razloga: sukob s Lukom Bebićem, predsjednikom Sabora RH, koji traje više od pet godina i nezadovoljstvo koalicijskim savezništvom između HSS-a i HDZ-a.

'Ta suradnja nije mnogo pomogla neretvanskom kraju', tvrde Gabrićevi suradnici. Ističu da se HDZ za to vrijeme odnosio maćehinski prema Metkoviću i dolini Neretve, a sam Luka Bebić ponašao se kao političar koji ne dolazi iz Metkovića.

Cijeli kraj zbog toga se već godinama nalazi u teškoj gospodarskoj situaciji. Nema proračunskih injekcija, a povećana je i nezaposlenost, za što Metkovčani uglavnom optužuju vodeću hrvatsku stranku.

Prema anketi agencije Puls, koju je u veljači za potrebe idućih lokalnih izbora naručio Stipe Gabrić, popularnost HDZ-a u Metkoviću sve je manja, a raste broj pristaša njegove Nezavisne liste. Gabrićeva lista mogla bi odnijeti prevagu i na županijskoj razini, što baca posebno svjetlo na njegov odlazak iz Sabora.

Stipe Gabrić Jambo prema prijavljenoj je imovini najbogatiji saborski zastupnik.