MRTVO SLOVO ZAKONA O MEDIJIMA

Neregulirani mediji trguju dječjom nesrećom

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.10.2009 12:52
  • Objavljeno 05.10.2009 u 12:28
škola nasilje sram

škola nasilje sram

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Zbornik 'Zaštita privatnosti djece u medijima' predstavljen danas u povodu obilježavanja Dječjeg tjedna, donosi prikaz propisa koji reguliraju to područje, ističe važnost uloge medija u afirmiranju dječjih prava, te upozorava na posebnu ulogu novinara, policije, odvjetništva i drugih institucija u zaštiti djece

ZAGREB - Ističući velike zasluge medija u promicanju prava djece, dječja pravobraniteljica Mila Jelavić dodala je kako novinari nerijetko, u želji da se založe za dijete, prijeđu granicu dopuštenog.

Posebno je to vidljivo u izvještajima kada su djeca žrtve kaznenih djela, sudionici vršnjačkog nasilja i slično, rekla je zamjenica pravobraniteljice Maja Gabelica Šupljika. Dodala je kako se najviše izvještava o djeci izloženoj nasilju i zanemarivanju, ili pak o onoj koja su u sukobu sa zakonom.

I sami roditelji, kako je rečeno, često daju informacije, fotografije i podatke iz privatnog života djeteta, što mediji znaju iskoristiti.

Osvrnuvši se na Zakon o medijima, Jelavić je napomenula kako bi trebalo postojati regulatorno tijelo koje bi pratilo njegovu primjenu

Prava djeteta su uvijek ispred prava javnosti, a na to nas obvezuje i Konvencija o pravima djeteta, poručila je Jelavić na predstavljanju zbornika u dvorani Tribine grada Zagreba.

Autori zbornika su Mila Jelavić, Maja Gabelica Šupljika, Nada Zgrabljić Rotar, Renata Odeljan, Stipe Jagnjić, Sunčica Blažević, Julijana Stipišić i Igor Kanižaj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi