nakon četiri godine

Nepravomoćno je okončana sočna afera Dnevnice: Podsjećamo na bizarne detalje sa suđenja, od Touretteova sindroma do kolekcije cipela

16.12.2020 u 18:29

Bionic
Reading

Gotovo pet godina od posljednje zabilježene krađe, skoro četiri godine od uhićenja i tri godine od podizanja optužnice nepravomoćno je sudski okončana čuvena afera Dnevnice. Bivši predstojnik premijerova ureda Tomislava Saucha osuđen je na tri godine dok je njegova nekadašnja tajnica Sandra Zeljko dobila četiri i pol godine zatvora

Zbog izvlačenja novca preko lažnih putnih naloga, i to u samom srcu Markova trga, određena im je zabrana obavljanja službene dužnosti, a državi će morati vratiti oko milijun kuna. Ukoliko presuda postane pravomoćna, dakako. Njih dvoje do kraja sudskog postupka nijekali su krivnju, ali su se i međusobno optuživali. Nije im se povjerovalo.

Afera Dnevnice jedan je od najeksponiranijih, rekli bismo i najzabavnijih hrvatskih korupcijskih skandala. Otkriće da je desna ruka bivšeg premijera Zorana Milanovića sposobna baviti se sitnim prevarama - koje, dakako, s vremenom i količinom ipak dosegnu i respektabilne novčane iznose - samo po sebi bilo je spektakularno.

A onda je isti taj Saucha, sada na dužnosti saborskog zastupnika, poslije izlaska iz pritvora promijenio stranku i kao friški HNS-ovac postao čuveni sedamdeset i šesti glas koji je održavao parlamentarnu većinu i vladu Andreja Plenkovića. Bio je žeton nad žetončićima. I povrh svega, naknadno se otkrilo da su se putni nalozi nastavili lažirati čak i nakon što je ovaj napustio Vladu, što znači da se kriminal odvijao transstranački - bez obzira na to tko je na vlasti, biznis je očito dobro klapao.

Afera s dnevnicama zaslužna je i za prizor koji nismo često imali priliku vidjeti, čak ni u Hrvatskoj kao zemlji u kojoj izraz 'trodioba vlasti' i dalje izaziva podsmijeh. Uz Andreja Plenkovića, na konferenciji za novinare na Markovu trgu ukazao se ni manje ni više nego tadašnji glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan. Formalno kako bi pred kamerama objasnio da namjerava raditi svoj posao, stvarno jer je relativno svježi premijer trebao kulisu za svoj govor pa mu je ovaj dobro poslužio.

>>> Grmoja o presudi Sauchi: Sjedio sam s tim čovjekom u Saboru. Ovako sad s odmakom mogu reći, nisam siguran da je taj čovjek kriv

Ni jedan ni drugi zapravo se nisu mogli pohvaliti da su razotkrili kriminal, nego su se u tom trenutku tek kačili na događaje koji su se nizali. Sam nestanak novca naime prva je registrirala Državna revizija.

Sandra Zeljko, Tomislav Saucha Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Uskokova optužnica protiv Sauche i Zeljko tvrdila je da su od studenog 2013. do siječnja 2016. godine zajedno izvukli oko 590 tisuća kuna. Nakon toga do veljače 2017. godine - odnosno u Plenkovićevu mandatu - Sandra Zeljko sama je izvukla još oko 350 tisuća kuna. Pored toga, otkrilo se da je primala novac preko fiktivnih honorara na tuđe ime, navodno u dogovoru s nadređenima koji nisu uspjeli pronaći drugačiji model da joj plate prekovremeni rad.

Video: Sanjin Strukić/Pixsell

Iz početnog statusa 'krunske svjedokinje' tako je vrlo brzo postala osumnjičenica, pa optuženica i na koncu osuđenica.

>>> Afera Dnevnice oporbu podigla na noge; Grbin: Svaki političar koji je u obnašanju javne dužnosti prekršio zakon šalje dvostruko lošu poruku

'Nakon što sam u ovom postupku saslušana kao svjedok vratila sam se u ured i sve što sam iskazivala ispričala sam premijeru Plenkoviću i Božinoviću iako je to bilo zabranjeno. Premijer mi je ponudio svog odvjetnika koji mi je rekao da ga Saucha želi angažirati kao branitelja pa sam odbila njegove usluge jer nisam htjela da Saucha ima informacije o meni', ispričala je Zeljko na sudu.

Samo suđenje obilovalo je sočnim detaljima: od popisa lažiranih putnih naloga na imena raznih ministara i savjetnika najvišeg ranga, preko niza grafoloških vještačenja, do otkrića da Saucha ima poremećaj s pisanjem - kazao je da boluje od Touretteova sindroma koji utječe na njegove grafomotoričke sposobnosti, zbog kojeg su njegov rukopis i potpis neujednačeni. Tu su i tvrdnje Sandre Zeljko da akontacije za neka od izmišljenih putovanja nije preuzimala ona, nego zamjenica predstojnika Plenkovićeva ureda Tena Mišetić. Ipak, u njenim iskazima postojalo je brdo činjenica koje nije mogla objasniti - od putnih naloga i kuverti pronađenih u njenom stanu, za koje tvrdi da ih je 'podmetnula policija', do svoje kolekcije od preko stotinu pari cipela.

>>> Bačić o aferi Dnevnice: Ovaj je postupak, i ne samo taj, pokazao da politika ni ima namjeru niti na bilo koji način utječe na rad sudbene vlasti u Hrvatskoj

'Riječ je o cipelama koje su kupljene na sniženju, a najviše sam ih platila 1000 kuna. Nosile smo ih moja majka, sestra i ja', objasnila je. Saucha i Zeljko službeno su se suočili i na sudu pa jedno drugo optužili da laže. Na sudu se u siječnju ove godine pojavio i tek izabrani predsjednik Zoran Milanović, što je bilo prvi put da je dužnosnik ovog ranga svjedočio u nekom kaznenom predmetu. Kazao je da je bio 'šokiran i bijesan' kada je doznao za aferu.

'To je bio jedan skoro narkomanski modus, u kojemu se netko dočepao apoteke i nije se skidao s lijekova. Osam godina radio sam sa Sauchom, što god da kažem, bit će klišej. Šokiran sam', izjavio je, pa čak priznao da osjeća političku i moralnu - ali ne i pravnu odgovornost.

'Ovo nije politika, ja nisam više saborski zastupnik, ovo nisu političke teme, ovo je moj život', jadao se Saucha pred novinarima nakon izrečene prvostupanjske presude. Mnogi će kazati upravo suprotno: da je afera Dnevnice zapravo ogledni primjer hrvatske politike i njenog kokošarskog načina funkcioniranja.