lažiranje putnih naloga

Osuđujuća presuda u aferi dnevnice: Saucha dobio tri godine zatvora, Zeljko četiri i pol

16.12.2020 u 09:06

Bionic
Reading

Bivši predstojnik premijerova ureda Tomislava Sauchu u srijedu je zbog lažiranja putnih naloga u aferi dnevnice nepravomoćno osuđen na tri godine, dok je njegova nekadašnja tajnica Sandra Zeljko dobila četiri i pol godine zatvora

Dosuđena im je i sigurnosna mjera zabrane obavljanja službene dužnosti, a državi će morati vratiti novac izvučen preko lažnih putnih naloga.

Zeljko nije došla na izricanje presude koju je objavilo sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem Sanja Mazalin.

Presuda Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Saucha i Zeljko od početka suđenja u tzv. "aferi dnevnice" ističu da nisu krivi.

Uskok je, pak, tvrdio da je Zeljko putne naloge nastavila lažirati i nakon Sauchina odlaska iz kabineta s tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem pa ukupnu štetu procjenjuju na oko milijun kuna.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Saucha je nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. napustio SDP i u bivšem sazivu Saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržavao vladajuću većinu.

Presuda je u tom slučaju trebala biti objavljena još 27. studenog, ali je predsjednica sudskog vijeća pretvorila raspravu i dopunski ispitala jednu svjedokinju.

Saucha i Zeljko su se na početku suđenja u tzv. aferi dnevnice izjasnili da nisu krivi za lažiranje putnih naloga.

Uskok tvrdi da je Zeljko to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta s tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem pa se ukupna šteta procjenjuje na oko milijun kuna.

  • +10
Afera dnevnice: Tomislav Saucha, Sandra Zeljko Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Saucha je nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. napustio SDP i u Saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržavao vladajuću većinu.