OSTOJIĆEVE ZAKONSKE NOVOSTI

Neplodni parovi moći će posvojiti i embrij

03.02.2012 u 17:05

Bionic
Reading

Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji Rajka Ostojića uvodi brojna nova pravila u humanu reprodukciju u Hrvatskoj, područje koje apsolutno uvijek pobuđuje moralno-filozofske rasprave o početku života

Umjesto Zakona o medicinskoj oplodnji bivšeg ministra Darka Milinovića, Hrvatska uskoro dobiva Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji novog ministra Rajka Ostojića. Uz dosadašnji model 'umjetne oplodnje' u kojemu je temelj svježi embrijotransfer i zamrzavanje jajnih stanica, u liječenju neplodnosti svim se parovima vraća sloboda zamrzavanja zametaka, ali u ograničenom broju. Uvodi se i mogućnost koja je za Hrvatsku potpuno nova. Radi se o tzv. medicinskom usvajanju, odnosno o donaciji zametka neplodnim parovima koji ni na koji drugi način ne mogu postići trudnoću i doći do djeteta, otkriva tjednik Forum.

Područje humane reprodukcije u Hrvatskoj ulazi u novo razdoblje s brojim novim regulama u ovom osjetljivom, složenom i vrlo skupom području medicine koje apsolutno uvijek pobuđuje moralne i filozofske rasprave o početku ljudskog života. Stručne smjernice novoga zakona izradili su novi članovi Nacionalnog povjerenstva.

Temelj zakona je njegova prva odrednica koja kaže da treba odabrati liječenje medicinski potpomognutom oplodnjom koje će donijeti optimalan rezultat uz minimalne rizike za ženu i djecu, što, naravno, neće odagnati pritiske skupina koje žele potpunu liberalizaciju kao i onih koji žele još restriktivniji zakon od aktualnog.

Zbog svojeg liberalnog pristupa problematici umjetne oplodnje brojne katoličke udruge su se obrušile na ministra Ostojića.

'U svojim izjavama ministar Rajko Ostojić relativizira početak života, dijeli građane Republike Hrvatske na zaostale, konzervativne i rigidne koji smatraju 'da život počinje spajanjem muške i ženske jajne stanice' i na suvremene, koji smatraju da 'život počinje rođenjem djeteta, prvim plačem ili kad mama osjeti prve pokrete, obično u petom mjesecu trudnoće'', upozorava HKLD primjećujući i da 'iznenađuje činjenica da ministar zdravlja ne poznaje, ili podcjenjuje, stav Etičkog povjerenstva Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb, Petrova 13, iz godine 2009, a koji je izražen na upit Ustavnog suda Republike Hrvatske, naime, da život počinje začećem', žestoko su negodovali iz Hrvatskog katoličkog liječničkog društva.

Gostujući u RTL-ovoj emisiji ministar Ostojić rekao je da bi novi zakon, koji bi se trebao temeljiti na načelima optimalnog liječenja, izbora bez diskriminacije te zdravlja žene i djeteta, trebao svima osigurati jednako pravo na slobodan izbor. 'To je ono što moram osigurati i onima koji su glasali za nas i onima koji nisu, kao i onima koji uopće nisu izašli na izbore. Bez nametanja stavova, bez diskriminacije, ponuditi im mogućnost izbora', objasnio je.

Ministar je upozorio da je buka koja se digla oko novog zakona zapravo prejudiciranje jer na njemu tek radi stručna skupina sastavljena od medicinara, pravnika i bioetičara, koja je, kako je kazao, presjek cijele Hrvatske, a nakon što zakon ugleda svjetlo sljedeći tjedan, otvorit će se i javna rasprava.