dočekao ih protuprosvjed

Neonacisti u Berlinu obilježili godišnjicu smrti Rudolfa Hessa

18.08.2018 u 17:50

Bionic
Reading

Oko 600 neonacista marširalo je u subotu ulicama Berlina na godišnjicu smrti ratnog zločinca i Hitlerovog zamjenika Rudolfa Hessa, javljaju njemački mediji.

Radikalni desničari tradicionalno obilježavaju 17. kolovoza 1987. kada se Hess objesio u savezničkom zatvoru za ratne zločince u berlinskoj četvrti Spandau gdje je služio doživotnu kaznu.

Marš se izvorno trebao održati u Spandau, ali su ga organizatori poslije premjestili u središte grada kako bi izbjegli protuprosvjednike s lijevog političkog spektra.

U Spandauu se ranije okupilo samo 40-tak neonacista dok se protuprosvjedu, koji su sazvali sindikati, crkve i neke političke stranke, odazvalo oko 1400 ljudi.

Berlinska policija govori o "manevru“ kojim su organizatori neonacističkog marša htjeli izbjeći blokadu što se redovito događalo ranijih godina.

Oko 600 desničara prošlo je trasom od Alexanderplatza prema istoku u smjeru četvrti Friedrichshein. Bili su odjeveni u crno-bijele boje budući da je policija zabranila nošenje uniformi.

Neki od sudionika su nosili natpise poput "Ubojstvo na zastarijeva“, aludirajući na to da Hess u 93. godini nije počinio samoubojstvo, kako glasi službeni uzrok smrti, nego da je ubijen.

Oba okupljanja osiguravalo je oko 2300 policajca kojima je najvažniji zadatak bio odvajanje pripadnika lijeve i desne scene.

Neonacističke skupine svake godine održavaju skupove na dan Hessova rođenja i dan njegove smrti. Usprkos činjenici da je Hess 1941. pobjegao zrakoplovom u Veliku Britaniju gdje je htio sklopiti pakt sa Saveznicima, zbog čega ga je Hitler u odsustvu osudio na smrt, bivši drugi čovjek nacionalsocijalističke nomenklature u radikalnim krugovima slovi kao "mučenik“ zbog svog nikad odbačenog nacionalsocijalističkog svjetonazora i činjenice da je u zatvoru proveo punih 46 godina.