UPOZORENJE DIGNITASA

Neocate dohrana za djecu maknuta s liste besplatnih lijekova

06.01.2022 u 19:10

Bionic
Reading

Udruga za zaštitu pacijenata Dignitas u četvrtak je upozorila da je Neocate dohrana za djecu maknuta s liste besplatnih lijekova i uvrštena na Dopunsku listu uz iznos sudjelovanja te je od Ministarstva zdravstva zatražila pojašnjenje zašto je to pravo ukinuto

"Neocate dohrana za djecu išla je preko recepta zato što su za ovu dohranu postajale medicinske indikacije. Roditelji su ostali iznenađeni kada su došli u ljekarnu i kada su morali platiti svaku kutiju ove hrane 70 kuna. Otprilike djeca ove dohrane koriste šest kutija, što sada za roditelje to iznosi dodatnih 420 kuna. Molimo Vas pojašnjenje zašto je ovo pravo ukinuto", navodi predsjednica Dignitasa Marina Novaković Matanić u dopisu Ministarstvu zdravstva.

Udruga za zaštitu pacijenata Dignitas napominje kako zastupa da se postojeća prava roditeljima i djeci što se lijekova tiče ne ukidaju, naročito kada je u RH velika inflacija i kada građani zapravo imaju sve manju platežnu moć.

"Država u ovom trenutku stvarno ne bi smjela raditi na ukidanju prava djeci i dovoditi u pitanje mogućnost roditelja da omogući dohranu svom djetetu", stoji u dopisu Dignitasa.