NEPOTREBNO DIZANJE TENZIJA

Nenad Čanak: Srbija je već trebala uhititi Šešelja

03.04.2015 u 16:33

Bionic
Reading

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak rekao je u intervjuu za regionalnu televiziju N1 da je država trebala odmah reagirati na ponašanje haaškog optuženika i vođu radikala Vojislava Šešelja i ocijenio da ne bi bilo povišenih tenzija i povlačenja hrvatskog veleposlanika iz Beograda da je policija Šešelja odmah privela

Sudjelujući u emisiji Pressing regionalne televizije N1 s predsjednikom Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) Miloradom Pupovcem, Čanak je rekao kako Šešelj jedino incidentima može privući pažnju te ocijenio da je toleriranje takva ponašanja i dovelo društvo u sadašnju situaciju, podsjetivši da je od povratka iz Haaga Šešelj, kojeg je nazvao 'kriminalcem', već počinio niz kaznenih djela.

'Bolećivost prema incidentima toga tipa dovela je ovo društvo tu gdje smo sada, a to je da se sve može opravdati turbo-patriotizmom. Smije li Šešelj to raditi zato što mu je predsjednik Republike kum!? Da je on sa zapaljenom zastavom strpan u policijsku ‘maricu’, ne bi bilo razgovora, ne bi bilo povlačenja veleposlanika na konzultacije', ustvrdio je Čanak dodavši da je tome tako zato što što nije bilo lustracije i zato što nije bila zabranjena Srpska radikalna stranka, kako je on to svojedobno predlagao.

Čanak je osporio bilo kakvu potrebu rasprave o eventualnom uhićenju Vojislava Šešelja, jer je Srbija već pokazala da surađuje s Haagom.

'Ja ne vidim zašto se o tome razgovara ako imamo politiku suradnje s Haaškim tribunalom... Ako ga treba vratiti, spremi ga se na avion i pošalje nazad', rekao je Čanak.

Komentirajući srpsko-hrvatske odnose Čanak je rekao da se može povući usporedba spaljivanja hrvatske zastave i razbijanja ćiriličnih ploča u Vukovaru, ocijenivši da su Srbija i Hrvatska 'spojene političke posude' te da dizanje tenzija na jednoj strani 'ide u prilog ekstremistima s druge strane Dunava'.

Sudjelujući u Pressingu iz zagrebačkog studija TV N1 saborski zastupnik i i predsjednik vanjskopolitičkog odbora Milorad Pupovac, za Šešeljev je incident rekao da 'u trenutnim okolnostima nailazi na plodno i zapaljivo tlo jer u našim društvima postoje ljudi koji dnevno potenciraju sjećanje na rat'.

Pupovac je ocijenio i da Srbija i Hrvatska nemaju mehanizme kojima bi ovakve situacije mogle kontrolirati.

Istodobno Pupovac drži da su mnogo više javnost uznemirile neprimjerene izjave ministara Aleksandra Vulina i Predraga Matića.

'Izjava Vulina je nedopustiva, takvim jezikom predstavnici vlasti ne komuniciraju s predstavnicima druge države. I odgovor ministra Matića također je nedopustiv. Očekujem da (premijer Hrvatske Zoran) Milanović i (premijer Srbije Aleksandar) Vučić kažu svojim ministrima kakvim jezikom se razgovara... Ovakav jezik je primjeren ulici i kavani, a ne ljudima koji predstavljaju državu i javnost', ocijenio je Pupovac u razgovoru za TV N1.