BITKA ZA DEMOKRACIJU

Nemiri u skupštini Hong Konga, traži se ostavka Carrie Lam

17.10.2019 u 09:43

Bionic
Reading

Prodemokratski zastupnici u Hong Kongu pozvali su u četvrtak čelnicu Carrie Lam da odstupi tijekom zasjedanja skupštine koje je više puta prekidano jer je nekoliko političara izbačeno iz skupštine.

Bio je to drugi dan kaosa u zakonodavnoj skupštini Hong Konga, dok je Lam pokušala odgovoriti na pitanja o svojoj godišnjoj politici. Odgovore je u srijedu bila prisiljena dostaviti video vezom nakon ranijih sličnih nemira.

Previranja u zakonodavnoj vlasti naglašavaju sve jaču političku podjelu u gradu, a ne nazire se kraj često nasilnih protuvladinih prosvjeda koji su pokrenuti zbog protivljenja predloženom zakonu o izručenju, a kasnije prerasli u širok prodemokratski pokret.

Maskirani napadači u srijedu su s noževima i čekićima napali vođu jedne od najvećih prodemokratskih skupina u području pod kineskom vladavinom. Skupina za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pozvala je vlasti da istraže "zastrašujući napad".

Prodemokratski zastupnici pozivaju na ostavku Carrie Lam jer ima "krvi na svojim rukama".

"Spomenula sam već da ćemo biti ponizni, slušati različita mišljenja i osnovati stručno povjerenstvo kako bismo pronašli izlaz iz trenutne situacije", rekla je zastupnicima Lam.