carry lam

Čelnica Hong Konga prekinula govor zbog ruganja zastupnika

16.10.2019 u 07:26

Bionic
Reading

Čelnica Hong Konga Carry Lam bila je prisiljena u srijedu prekinuti svoj godišnji programski govor nakon što su se neki zastupnici izrugivali kada je počela govoriti izazvavši otkazivanje takvog govora dosad neviđeno u parlamentu toga grada

Lam, koja odbija pozive da dade ostavku, trebala je objaviti mnoštvo inicijativa za nekretnine u nastojanju da obnovi povjerenje u svoju upravu nakon više od četiri mjeseca protuvladinih prosvjeda.

Prodemokratski zastupnici su vikali 'Pet zahtjeva, niti jedan manje' dok su prekidali Lam koja je suočena s golemim pritiskom da obnovi povjerenje i riješi najveću političku krizu Hong Konga zadnjih desetljeća, što je dovelo do toga da se sastanak dva puta odgodi.

Izraz je postao jedan od poziva prodemokratskog pokreta na okupljanje, a odnosi se na pet glavnih zahtjeva prosvjednika koji uključuju opće pravo glasa i neovisnu istragu o, kako smatraju, policijskoj pretjeranoj uporabi sile prema prosvjednicima.

Neki su zastupnici nosili maske kineskog predsjednika Xi Jinpinga u sabornici držeći postere s pozivima na ostvarenje pet zahtjeva.

Uoči trećeg programskog govora Carrie Lam kod zgrade parlamenta je bila raspoređena interventna policija sa spremnim vodenim topom.

Lam isključuje mogućnost davanja bilo kakvih ustupaka prosvjednicima suočena sa sve jačim nemirima govoreći, "Nasilje će dovesti samo do još nasilja".