SABOR O REPREZENTATIVNOSTI SINDIKATA

'Nemate hrabrosti i trikovima mijenjate Zakon o radu'

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 27.06.2012 17:22
  • Objavljeno 27.06.2012 u 16:21
Đuro Popijač

Đuro Popijač

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

U popodnevnim satima saborski su zastupnici počeli raspravu o Zakonu o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje, koji je već prije nekoliko tjedana dignuo na noge sindikate. sindikatima su se danas djelomično pridružili i oporbeni zastupnici koji tvrde da vladajući potajice zapravo žele izmijeniti Zakon o radu, i to u dijelu koji su prije samo dvije godine branili kada je Hrvatskoj prijetilo da se raspiše referendum

Zakonom, koji je u Saboru predstavio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, među inim regulira se kolektivno pregovaranje te broj članova sindikata i poslodavačkih udruga potrebnih za članstvo u Gospodarsko-socijalnom vijeću, pri čemu će cenzus vezan uz pravo sindikata na sudjelovanje u kolektivnom pregovaranju biti 20 posto članova od ukupno sindikalno organiziranog članstva, a i cenzus za strukovne sindikate 40 posto.

Međutim, jedna od najvažnijih odredbi je ona koja regulira produženu primjenu pravnih pravila nakon isteka kolektivnog ugovora, pri čemu, po novom, produžena primjena pravila više neće vrijediti neograničeno, već samo tri mjeseca nakon isteka ugovora. Iako je to pitanje regulirano člankom 262. Zakona o radu, vladajući smatraju da se zbog toga ne treba mijenjati cijeli Zakon o radu.

No upravo taj dio najviše je zasmetao oporbenim zastupnicima. 'Kažu da istina ima dva lica. Ja ne znam je li to onda dvoličnost, mogla bi biti. Pitam se, koje je lice prvi dio istine bio 2010. kada se potpisivao referendum protiv izmjena Zakona o radu, a koja je istina ili koji dio lica istinit danas?' zapitao se u ime Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

Posebno se osvrnuo na produženu primjenu kolektivnih ugovora. 'Sad ja pitam nagradno pitanje - koliko u ovom trenutku imamo slučajeva da se primjenjuju pravna pravila kolektivnog ugovora koji je prestao vrijediti? Znate koliko? Jedan, i nije u javnom sektoru. Koliko imamo ugovora sklopljeno na određeno na nacionalnom nivou? Deset, a na neodređeno njih pet. I nijedan nije u javnom sektoru? Ja pitam, znate li da, ako se kolektivni ugovor otkaže, ne vrijedi klauzula o produženoj primjeni, a svi ugovori imaju otkazni rok od tri mjeseca. Dakle, pravo je i jedne i druge strane da otkaže kolektivni ugovor, otkazni rok je tri mjeseca i nakon toga ne vrijedi ništa, ni kolektivni ugovor niti produžena primjena. Želite mi reći da zbog jednog kolektivnog ugovora koji je prestao vrijediti, donosimo ovu odredbu?' zapitao je Lesar


U ime HDZ-a, bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač podsjetio je vladajuće na 2010. kada su dali potpis za referendum protiv ukidanja pojedinih odredbi Zakona o radu, koje danas žele izmijeniti.

'Tada ste obmanjivali hrvatsku javnost i govorili da tim činom rušimo radnička prava, ukidamo kolektivne ugovore, i što sve još niste rekli. A sve samo zbog toga što vam se činilo da je to dobar teren i trenutak za sakupljanje sitnih političkih poena', kazao je Popijač.

I njega su zasmetale izmjene produžene primjene kolektivnih ugovora. 'Nemate snage i hrabrosti sjesti za stol sa socijalnim partnerima i to riješiti kroz Zakon o radu, a ne potiho ugurati u zadnji članak novog zakona. Nemamo ništa protiv izmjena te odredbe, ali napravite to kroz Zakon o radu. To su vam rekli i sindikati. No kako do sada niste donijeli nijedan reformski zakon, nemate ni snage reformirati Zakon o radu, nego sada trikovima mijenjate ZOR', kazao je Popijač.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi