JADRANKA KOSOR

'Nemamo dugoročnih planova, a za to je kriv naš mentalitet'

04.07.2011 u 11:35

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor sigurna je da će rezultati referenduma za pristupanje EU-u biti iznad očekivanja

'Očekujem da će na referendum izaći veliki broj građana i da će velika većina glasati za. Bit će bolje nego što to predviđaju ankete', rekla je vječno optimistična premijerka.

U govoru na današnjem edukacijskom skupu o fondovima EU-a Kosor je još jednom zahvalila svima koji su dali svoj obol u zatvaranju pregovora s EU.

'Svakome treba zahvaliti i stisnuti ruku, ali za to, naravno, neću imati vremena', rekla je premijerka.

Nije zaboravila ponovo svoju najnoviju mantru o tome da će na svaki euro uložen iz proračuna Hrvatska od EU-a dobiti tri. 'Ukupno bismo u prve dvije godine trebali povući', istaknula je Kosor, 'više od tri milijarde eura.'

Da bi to tako i bilo, napomenula je, trebamo još samo naučiti dugoročno planirati. 'To nam sad nedostaje, a kriv je naš mentalitet', smatra Kosor.

'Trebamo raditi velike važne strateške projekte za pet, 10 ili 50 godina', zaključila je šefica Vlade.

Edukativni skup pod nazivom '2. Dani EU fondova', održava se u ponedjeljak i utorak u zagrebačkom hotelu Sheraton. Cilj mu je pružiti stručne informacije o mogućnostima korištenja sredstava iz aktualnog IPA pretpristupnog fonda kao i budućih EU fondova koji će Hrvatskoj biti na raspolaganju nakon ulaska u EU.

Za razdoblje od 2007. do 2011. Hrvatskoj je kroz IPA program dodjeljeno 749,8 milijuna eura od toga je 500 milijuna eura u procesu ugovaranja ili korištenja.