U BILJU NIŠTA NOVO

Nema vrtića, nema gostionice, a političari se svađaju

02.06.2011 u 16:28

Bionic
Reading

Natječaj za gradnju nove zgrade gostionice Melegeš u središtu Kopačeva trebao je biti raspisan dva tjedna od rušenja stare secesijske zgrade. Od lanjskog kolovoza prošlo je punih devet mjeseci, a središnjim trgom sela na ulazu u Park prirode Kopački rit još uvijek dominira praznina

Suočena s pitanjima novinara i mještana Kopačeva o razlozima rušenja krčme Melegeš i što će raditi nakon toga, načelnica Ružica Bilkić obećavala je tada novu, istu takvu, još ljepšu zgradu, na ponos cijeloj općini Bilje. Pred spomenikom ratniku iz nekog svjetskog rata emocije mještana smirivane su i obećanjima o ugrađivanju cigala srušene zgrade u budući obnovljeni trg

'Sljedeća dva tjedna, nakon Ribarskih dana, raspisat ćemo natječaj za investitore koji će morati raditi po idejnom rješenju koje smo izradili. Zatim ćemo izraditi i glavni projekt kojeg će se investitor morati pridržavati. Radi se o javno-privatnom partnerstvu, pa će nakon 10 godina nova zgrada prijeći u vlasništvo općine Bilje', govorila je načelnica Bilkić na susretu s novinarima i gnjevnim Kopačevljanima 24. kolovoza, dok je pod žlicama bagera nestajala najvrednija zgrada u nekada ribarskom selu.

Vijećnici ukopaniu rovove

Međutim, ne samo da natječaj nikada nije raspisan i da radovi nikada nisu započeli, nego stoje i drugi projekti, a kreativnu stagnaciju prate politički sukobi vlasti i oporbe. Još lani u veljači Bilkić je najavila, navodno, skorašnju gradnju dječjeg vrtića u Bilju, ali radovima ni traga.

'Vijećnici se ne mogu dogovoriti da li će natječaj za gradnju nove gostione raspisati općina ili novoosnovana općinska Agencija za razvoj. Oporba traži da općina nadzire taj posao', rekao je tportalu Csaba Cickai, donačelnik iz Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, koji je nedavno raskinuo koaliciju s HDZ-om načelnice Bilkić.

Umjesto gradnje kopije gostione Melegeš, simbola ribarske tradicije Kopačeva, secesijske zgrade u kojoj se u boljim vremenima smjestila manipulacija ribom, kasnije krčmarska institucija, biljskim političarima draža su prepucavanja.

Nedavni raspad koalicije HDZ-a i DZMH nije uzdrmao vlast, ali sve je teže održavanje općinskog vijeća. Neslavno je prekidom završila sjednica Općinskog vijeća 21. travnja, koju je zbog sukoba oko dnevnog reda napustio dio oporbenih vijećnika, pa nije donesena odluka o gradnji dječjeg igrališta

Optužbama po zasluge

Oporbene stranke DZMH, HSP, HDSSB i SDP tražile su smjenu predsjednika Općinskog vijeća Ištvana Tokaija, i još Bilkić optužujući za koješta. Od toga da kleveće vijećnike da oni ne žele vrtić (iako ga oni zapravo žele!), do netransparentnog trošenja općinskog novca. Vijećnik HSP-a Srećko Tatarević čak se i uspaničario nazvavši situaciju u općini 'dramatičnom', a SDP-ovu Ivu Drozdek brine hoće li općinari imati i za plaće. Svima još smeta i Tihomir Cvijanović, bliski prijatelj načelnice, na mjestu stručnog voditelja Agencije za razvoj.

Bilkić je jučer krenula u ofenzivu pa je protiv bivšeg vodstva podnijela kaznene prijave, jer tvrdi da su bivši načelnik i suradnici između 2004. i 2009. godine oštetili državni i općinski proračun. Podnijela je četiri kaznene prijave protiv bivšeg načelnika Edena Hrvojevića iz LS-a i njegovih suradnika, a za svog prethodnika Žarka Zelića načelnica Bilkić tvrdi da je općinski proračun oštetio za gotovo deset milijuna kuna. Bilkić tvrdnje u kaznenim prijavama temelji na informacijama iz izvještaja revizije, državne revizije i policije.

Uslijed silne političke gužve netragom su nestale cigle srušene gostione Melegeš, iako je načelnica najavila da će se one ugraditi u pod budućeg novog trga u Kopačevu