SRAMOTA SVIH OPĆINARA U BILJU

Srušili zgradu u Kopačevu jer je nisu održavali

24.08.2010 u 16:12

Bionic
Reading

Zgradu stare gostione Melegeš u središtu Kopačeva danas od osam sati do podneva srušio je jedan bager čiju uslugu je naručila Općina Bilje. Zaustavljanje rušenja peticijom je od načelnice Ružice Bilkić tražilo 60 Kopačana, ali zgrade sagrađene 1825. u secesijskom stilu ipak više nema

Bilkić je novinarima i brojnim okupljenim Kopačanima obećala da će u roku od godine dana na istom mjestu početi gradnja iste takve zgrade.

Načelnica Ružica Bilkić

'Sljedeća dva tjedna, nakon Ribarskih dana, raspisat ćemo natječaj za investitore koji će morati raditi po idejnom rješenju koje smo izradili. Zatim ćemo izraditi i glavni projekt koji će se investitor morati pridržavati. Radi se o javno privatnom partnerstvu, pa će nakon 10 godina nova zgrada prijeći u vlasništvo Općine Bilje', obećala je Bilkić otkrivši da postoji interes tri investitora, ali detaljnije informacije o njima nije odavala.

Novinarima je pokazala studiju izvodljivosti po kojoj bi gradnja novog objekta investitora stajala 10 milijuna kuna. Godišnji brutto promet bio bi oko četiri milijuna kuna, a godišnja brutto dobit oko 256 tisuća kuna. 'Investitor bi godišnje mogao zaraditi 256 tisuća kuna nakon što otplati kredit i troškove poslovanja', navela je Bilkić podatke iz studije izvodljivosti.

Na novinarsko pitanje koliko su stajale sve dosadašnje studije u vezi gostione Melegeš Bilkić odgovara da se radi o 300 tisuća kuna čemu se sada pribraja i trošak bagera. 'Rušenje bagerom stajalo nas je 50 tisuća kuna', rekla je Bilkić

Općina je tako u zadnjih godinu dana, od kada je Ministarstvo kulture povuklo odluku o zaštiti objekta, u dokumentaciju uložilo više nego u održavanje zgrade tijekom 13 godina od povratka Kopačana u Baranju nakon okupacije. Treba reći, točnije, općina svih tih godina doslovno ništa nije uložila u, uz crkvu, najvredniju zgradu u selu nego ju je prepustila kontinuiranom propadanju. Sada je statika objekta toliko narušena da je rušenje bila jedina mogućnost.

'Ja sam načelnica zadnjih godinu dana. Postavljam pitanje što su radili prošli načelnici Darko Varga i Žarko Zelić, koji za ovu zgradu nisu napravili ništa, a mi sada moramo sanirati njihov nerad', istaknula je sadašnja načelnica. Varga je kasnih 1990-ih bio na čelu općine kao HDZ-ov kadar, u kojoj stranci je danas i Bilkić, a Zelić je bio u HDSSB-u.

Predsjednik udruge More(e) David Karakaš

Kopačevska Udruga mladih Mor(e) predat će načelnici zahtjev da prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara zaštiti objekt da se dodatno osigura to da će budući investitor doista izgraditi objekt identičan danas srušenom.

'Gostiona je za naše lokalne ljude, za tradiciju ribarstva, za izgled sela, arhitektonsku baštinu i budući razvoj prevrijedna da bismo dopustili da se priča završi samo na rušenju', rekao je predsjednik Mor(e) David Karakaš i istaknuo da nigdje na oglasnim pločama nije bila istaknuta obavijest o javnom uvidu i raspravi o spornom projektu prije početka rušenja.
Bilkić je najavila da će danas navečer u općinskim prostorijama mještanima osobno pokazivati dokumentaciju i detalje te plan kako će ostvariti obećanje o gradnji buduće zgrade.

Na mjestu secesijske zgrade ostala je ruševina