SABORSKO GLASOVANJE

Nema više ograničenja za broj riječi u imenu i prezimenu

12.10.2012 u 16:27

Bionic
Reading

Saborski zastupnici većinom glasova dali su zeleno svjetlo Zakonu o osobnom imenu, kojim se ukida dosadašnje ograničenje u broju riječi u imenu i prezimenu. Većina oporbe nije se složila s izmjenama, a posljednji apel prema vladajućima uputio je i HDSSB

'Kako se vi zovite i kako su vam se zvali otac, majka, stric i tetka. Tko je od njih imao pet imena i pet prezimena ili 25 prezimena? Na koje se to ljude zakon odnosi jer se ne odnosi na ljude koji žive u Hrvatskoj?' zapitao je HDSSB-ov Dražen Đurović, braneći amandman te stranke kojim se tražilo da ostane ograničenje na najviše tri riječi u prezimenu.

Međutim, vladajući taj amandman nisu prihvatili pod izlikom da je 'intencija izmjena zakona sasvim drugačija'.

Osim ukidanja ograničenja broja riječi u imenu i prezimenu, zakon ukida potrebu oglašavanja promjene imena na oglasnoj ploči nadležnog upravnog tijela ili objavljivanja u Narodnim novinama. U slučaju rastave braka, bračni drug koji je sklapanjem braka mijenjao prezime moći će u roku od godine dana od prestanka braka vratiti prezime koje je imao prije sklapanja braka. Promjena osobnog imena neće se odobriti osobama protiv kojih se vodi kazneni postupak, kao ni onima koji imenom koje su odabrali vrijeđaju ili ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak ili javni moral.

Gotovo jednoglasno, sa šest HDSSB-ovih glasova protiv, saborski zastupnici izglasali su i izmjene Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, po kojemu ravnatelj Zavoda za zapošljavanje može imati jednog ili više pomoćnika. Izmjene zakona na kraju je podržao i HDZ iako je prilikom rasprave početkom ovog tjedna vladajuće optužio da izmjenama zakona pokušavaju uhljebiti stranačke poslušnike.

Podsjetimo, prilikom rasprave HDZ-ov Đuro Popijač žestoko se obrušio na vladajuće. 'Prije nekoliko mjeseci mijenjali ste zakon i uvodili funkciju zamjenika ravnatelja, a sada ste se vjerojatno sjetili da trebate udomiti još pokojeg stranačkog vojnika, pa, evo, instalirate još nekoliko pomoćnika. Potpuno je nevjerojatno da, iako ste suočeni s ogromnim problemima hrvatskog gospodarstva, svakodnevnim gubitkom stotina radnih mjesta u realnom sektoru, prijetećim stečajevima i otkazima u javnom sektoru, vi šaljete u Sabor zakonske izmjene koje povećavaju prostor za politička imenovanja', kazao je tada Popijač

Zastupnici su i većinom glasova potvrdili odluku o sudjelovanju hrvatske vojske u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu, kojom se, sukladno strategiji NATO-a, predviđa da se do kraja iduće godine broj vojnika u misiji smanji za 100. Jednoglasno je prihvaćen i izvještaj o sudjelovanju hrvatskih vojnika u mirovnoj misiji ISAF-a od kraja 2010. do početka 2012.

Sabor je izmijenio Zakon o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba. Po tim izmjenama, beneficirani radni staž ostaje osobama koje stvarno rade na dužnostima letača, padobranaca, diverzanata, pirotehničara, ronioca u podmornici i u barokomori te onima u mirovnim operacijama, ali tu beneficiju neće ostvarivati osobe koje, primjerice, rade u uredima.

Zastupnici su i zahvaljujući vladajućoj većini, na prijedlog Vlade i sukladno mišljenju Odbora za medije, razriješili dosadašnji i imenovao novi sastav Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hine). Za članove Upravnog vijeća Hine imenovani su Gordana Simonović (iz reda stručnjaka za medije), Josip Veber, Vlado Rajić i Roman Jurić (iz reda ekonomsko-financijskih, pravnih i informatičkih stručnjaka), te Slavica Cvitanić (iz reda Hininih zaposlenika). Članstva u Upravnom vijeću Sabor je razriješio Vlahu Bogišića, Aleksandra Adlera, Tomislava Radića i Damira Borasa.

Službeno je prisegu kao novi zastupnik dao HSS-ov Branko Hrg, koji je u Sabor stigao umjesto Josipa Friščića. Prisegu su uz njega dali i SDSS-ovi Dragan Crnogorac i Mile Horvat, koji će u saborskim klupama zamijeniti Vojislava Stanimirovića i Jovu Vukovića, koji su mandat stavili u mirovanje 'iz osobnih razloga'.

Na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja saborski zastupnici su potvrdili da će čelno mjesto Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav umjesto novoizabranog predsjednika Sabora Josipa Leke preuzeti SDP-ov Peđa Grbin, kojem je Leko poželio sreću u radu.