JAKOVČIĆ PORUČIO

Nema trgovanja Istrom zbog ulaska u EU

03.03.2009 u 13:56

Bionic
Reading

Istarski župan Ivan Jakovčić na današnjoj je sjednici Županijskoga poglavarstva ustvrdio kako Istarska županija snažno podupire sve nastojanja hrvatskoga predsjednika i Vlade da se riješi spor sa Slovenijom, pri čemu je izrazio uvjerenje da će međunarodno pravo odlučiti o odnosima Hrvatske i Slovenije jer, kako je rekao, 'sva ostala moguća rješenja ne mogu biti trajna'

'Sudska instanca mora odlučiti o tom pitanju. Nema trgovanja teritorijem Istre zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju', poručio je župan Jakovčić, dodajući kako su četiri za Sloveniju sporna zaseoka nedvojbeno uvijek pripadala Istri i Bujama. Najavio je da će Županijsko poglavarstvo uskoro u Bujama održati tematsku sjednicu na kojoj će se razmotriti cjelokupno stanje na tom području jer su, kako je rekao, 'građani Buja s pravom zabrinuti'.

Jakovčić je istaknuo da je upravo Istarska županija prva u Hrvatskoj donijela proturecesijske mjere, a zbog njih će, kako je najavio, i prva ići na rebalans županijskog proračuna.

"Rebalansom je osigurano 4,6 milijuna kuna interventnog novca za konkretnu pomoć gospodarstvu Istre. Kako bi se taj novac prikupio, neke će stavke planirane u ovogodišnjem proračunu morati pričekati bolja vremena", rekao je Jakovčić

Po njegovim riječima, zbog toga su skinute pojedine stavke pomoći jedinicama lokalne samouprave, dio sredstava reprezentacije iz kabineta župana i dio sredstava namijenjenih poslovnim zonama. "Poslovne zone mogu pomoći gospodarstvu, ali s druge strane u ovom trenutku treba izravno ubrizgati novac u gospodarstvo, a ne u infrastrukturu", dodao je istarski župan.

Mjere Istarske županije za poticanje gospodarstva i zapošljavanja iznimno su dobro prihvatili građani Istre, a općine i gradovi donijeli su odluku kojom neće povećavati cijene komunalnih usluga dok traju te mjere, rekao je Jakovčić.