PUSIĆ O 'ZAPADNOM BALKANU'

'Nema sigurne i stabilne kuće u nesigurnom susjedstvu'

28.08.2014 u 14:03

Bionic
Reading

'Njemačka je, nakon dugo vremena, moram reći, pokazala ponovno vrlo aktivni interes za regiju', rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u četvrtak komentirajući konferenciju o zapadnom Balkanu u Berlinu

Na pitanje što očekuje od sastanka s Angelom Merkel i liderima zemalja u regiji, kaže: Za sada mislim da je glavna stvar da regija ipak ostane na dnevnom redu i EU i zemalja EU jer smatramo da proces reforme zemalja u regiji, približavanja i članstva u EU i NATO nije završen i da bi bilo štetno da se nekako marginalizira i zaboravi našu regiju'.

Naglasila je da ne očekuje konkretne odluke vezane uz projekte, ali očekuje 'neku vrstu inventure projekata i stvari o kojima bi se u tom formatu i ubuduće moglo razgovarati'.


'Njemačka je, nakon dugo vremena, moram reći, pokazala ponovno vrlo aktivni interes za regiju, a to je važno i dobro, jer jedno vrijeme nismo bili kao regija na dnevnom redu Njemačke i njemačkih interesa. Što se Hrvatske tiče, naša je teza da činjenica uspješnosti u postizanju cilja, a to je članstvo u NATO-u i EU ne znači da smo prestali biti dio regije. Naše susjedstvo je za nas apsolutno pitanje naše vlastite stabilnosti i mi smo vrlo aktivni u politici suradnje', kazala je ministrica Pusić.

Istaknula je da Hrvatska ima 'praktički sa svim zemljama u regiji sporazume o europskoj ili euroatlantskoj suradnji. 'Mi smo preko pet tisuća državnih službenika na različitim razinama u tim zemljama educirali u pojedinim tehničkim stvarima vezanim uz članstvo u EU, od organiziranja pregovaračkog tima do fitosanitarnih standarda , što je hrvatski interes. Staro pravilo nema sigurne i stabilne kuće u nesigurnom susjedstvu. Dakle, da bi Hrvatska na dugi rok osigurala svoju stabilnost i sigurnost dvije su stvari ključne - stabilnost i sigurnost neposrednog okruženja i energetska neovisnost', zaključila je.