BOROVEC: AFERA IZMIŠLJENA

Nema prostitucije u osječkom Domu

16.06.2009 u 14:58

Bionic
Reading

'Ne postoji organizirani lanac prostitucije u Domu za odgoj djece i mladeži u Osijeku, nitko od osoba iz javnog i političkog života, spomenutih u famoznom pismu, nije u takvo nešto upleten', ustvrdio je Krunoslav Borovec, načelnik Ureda ravnatelja policije

Na konferenciji za novinare u osječko-baranjskoj Policijskoj upravi Borovec je ustvrdio kako 'nitko od osoba iz javnog i političkog života', koji su se posljednjih dana spominjali u pismima štićenica doma, a čije su dijelove objavili neki mediji, 'nije upleten u ovu tzv. aferu organizirane prostitucije', niti je, kako tvrdi, 'itko vršio pritisak na policiju, u vezi s ovim slučajem, osim što je ovih dana prisutan veliki medijski pritisak'.

Nedvojbeno je utvrđeno kako je 54-godišnji Osječanin, s ciljem da diskreditira Dom za odgoj djece i mladeži u Osijeku, u kojemu je smješteno i njegovo dijete, da diskreditira bivšu suprugu te neke osobe iz javnog i političkog života grada Osijeka, s kojima je izravno ili neizravno u sukobu, uz nagovor i određenu novčanu naknadu privolio štićenice Doma da, isključivo po njegovu diktatu, napišu pisma o navodno organiziranoj prostituciji u tome Domu, istaknuo je Borovec.

Dodao je kako je spomenuta pisma, osumnjičeni 54-godišnjak, koji je ranije više puta prijavljivan zbog nasilničkog ponašanja u obitelji, prijetnji te upoznavanja djece s pornografijom, s istim ciljem, spomenuta pisma poslije proslijeđivao medijima te, kazao je, tako doveo u zabludu novinara Jutarnjeg lista, koji je prvi objavio ovu priču.

Borovec je rekao kako policija proteklih dana nije izlazila u javnost s detaljima o ovome slučaju, o kojemu se pojavilo puno krivih informacija, upravo stoga jer je prethodno željela jasno i nedvojbeno utvrditi činjenice i okolnosti događaja.

'Naše tvrdnje da ne postoji upletenost osoba iz javnog i političkog života temelji se na razgovorima sa štićenicama Doma, kontaktima s osobama, koje se spominju u pismu, te nizu operativnih provjera, koje pokazuju da štićenice ne prepoznaju spomenute osobe, niti su s njima ostvarile bilo kakav kontakt', rekao je Borovec.

Borovec i načelnik osječko-baranjske PU Darinko Mikulić izvijestili su da se obrada nastavlja protiv osobe koja je takve informacije dostavila medijima. Borovec je kazao kako će protiv njega biti podnesene prekršajne prijave, jer je od ranije imao izrečenu zabranu uznemiravanja i uhođenja bivše supruge i djece, a naknadno će se utvrditi ima li elemenata i počinjenih kaznenih djela.

Voditeljica Odjela maloljetničke delikvencije Ravnateljstva policije Renata Odeljan kazala je kako iskazi koje su tijekom policijskih izvida dale štićenice doma, nisu dali naznaka da su one bile žrtve bilo kojeg kaznenog djela, pa tako ni podvođenja ili iskorištavanja za prostituciju, dodavši da su štićenice iste iskaze dale i pred istražnim sucem osječkog Županijskog suda.

Kazala je kako su tijekom izvida obavljeni razgovori s osobama koje se spominju u pismima štićenica te kroz razgovore s drugim osobama, a utvrđeno je da veliki broj osoba nije bio ni u kakvom kontaktu s maloljetnicama, a glede onih koji su imali određene kontakte, utvrđeno je da nije bilo elemenata nikakvog kaznenog djela, koje bi se progonilo po službenoj dužnosti.

Na novinarski upit opovrgava li postojanje bilo kakvog lanca prostitucije u tome Domu Borovec je odgovorio potvrdno, dodavši da štićenicima Doma nije zabranjen kontakt s osobama izvan te ustanove, a da stupanje u spolni odnos s osobama starijim od 14 godina nije kazneno djelo.

'Utvrdili smo da su određene osobe iz Osijeka imale kontakte sa štićenicama Doma, ali da u njima nema elemenata ni jednog kaznenog djela, pa tako ni spolnog odnošaja s djetetom, jer su sve starije od 14 godine, niti spolnog odnosa pod prisilom', naveo je Borovec.