borba s pandemijom

Stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom. Nema novoozaraženih od koronavirusa, jedna osoba preminula

26.05.2020 u 14:18

Bionic
Reading

Broj novooboljelih u Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju nije rastao, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa u utorak ostao 2244. Na žalost u istom razdoblju jedna osoba je preminula. Ukupan broj preminulih sad je 101.

Do sada su testirane 63682 osobe, od toga 1260 u posljednja 24 sata, priopćeno je iz Nacionalnog stožera civilne zaštite. Na bolničkom liječenju su 42 osobe. Od toga je na respiratoru pet pacijenata.

Ukupan broj ozdravljenih je 2046, što je 11 novoozdravljenih u 24 sata. Stožer je, među ostalim, izvijestio da je ukinuo zabranu rada nedjeljom.

'Izmjenom Odluke o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 omogućeno je da se na tržnicama prodaje cvijeće, ali i svi drugi proizvodi koji su se prodavali i prije ograničenja, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Zbog povoljne epidemiološke situacije izmjenom Odluke o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 ukida se zabrana rada nedjeljom, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo', izvijestili su iz Stožera.

Odluku o zabrani rada nedjeljom uveo je Nacionalni stožer civilne zaštite 24. travnja i trajala je četiri tjedna. Objašnjenje zbog uvođenja te mjere, koje je više puta ponovio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, glasilo je da su produžavanjem radnog vremena preko tjedna, prilikom ublažavanja mjera borbe protiv koronavirusa, dobili daleko veći broj radnih sati i dvije smjene. Zbog toga su trebali na drugoj strani vage, na kojoj balansirju svaki dan, pronaći balans da spriječimo virus da se širi.

'Svaki dan na tu vagu stavljamo mjere, situaciju koju imamo i mogućnosti balansiranja. Htjeli smo na drugoj strani malo rasteretiti tu mobilnost. Smanjiti je, a nedjelja je dan kada ljudi nisu na poslovima, kod kuće su i mogu duže vremena i više boraviti u trgovinama i šoping centrima jer su slobodni. Smatrali smo da bi upravo zato nedjelja bila dan koji će izbalansirati onih 24 sata produženja radnog vremena, koliko smo dodali kroz tjedan', pojašnjavao je Capak razloge zbog kojih je ograničen rad nedjeljom.

Mnogi su se odmah pobunili protiv te odluke Stožera te su tvrdili da je uvedena pod političkim pritiskom i da se na taj način pred izboe HDZ dodvorava Katoličkoj crkvi. Iz HDZ-a su odbacivali optužbe da imaju bilo što s odlukom Stožera, ali su spremno obećali da će se s tom temom pozabaviti nakon izbora po modelu da bi dio nedjelja bio radan, a dio neradan jer se oni zalažu za neradnu nedjelju.

Zabrana rada nedjeljom dva puta je srušena na Ustavnom sudu.