BEZ INCIDENATA

Nekoliko tisuća ljudi u jubilarnoj 15. povorci ponosa

11.06.2016 u 15:11

  • +36

XV. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji pod sloganom Još Hrvatska ni' propala

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Šćitar

Bionic
Reading

Više od 3.000 ljudi, prema policijskim podacima, oko 16 sati krenulo je sa zagrebačkog Rooseveltova trga ispred muzeja Mimara u jubilarnoj 15. povorci ponosa 'Zagreb Pride' pod sloganom 'Još Hrvatska ni propala!'. Povorka koju je pratilo jako policijsko osiguranje, iza 17 sati stigla je na završnu destinaciju - zagrebački park Ribnjak

Kako javlja tportalov reporter, na Rooseveltovu trgu prema procjenama policije okupilo se oko 3.000 ljudi, no iza 17 sati, kada je povorka stigla do Ribnjaka, organizatori su rekli da je u povorci bilo 10.000 ljudi. Povorka je prošla bez incidenata, a organizatori su bili na visini i strogo pazili da se u povorci ne nađe alkohol. Jedini incident dogodio se prije nekoliko dana kada je zapaljena zastava duginih boja i upravo ta spaljena zastava predvodila je povorku. Putem kroz Ilicu kolonu su pozdravljali i građani.

I ove godine prosvjednici su bili opremljeni šarenim transparentima među kojima se ističu oni s natpisima 'Ponos bez predrasuda', 'Pravo na izbor(e), 'Samo ljubav vs. Nek' crknu', 'Naša djeca zaslužuju bolje', 'Put u mrak nije naš izbor', 'Tko tebe referendumom, ti njega zakonom', 'Hodam za život u dvije', 'Mizoginija ubija', 'U povorci ponosa hodam za život' i drugi.

Uoči kretanja povorke pročitan je i proglas Zagreb Pridea. Sudionici su podržali cjelovitu kurikularnu reformu, ali i zatražili stvarnu slobodu za sve LGBTQ osobe i hrvatska sveučilišta. Proglasom koji su pročitali ispred muzeja Mimara zatražili su također i osiguravanje slobode ženama kako bi same donosile odluku o svojem tijelu.

'Želimo slobodno, civilno i sekularno društvo, a ne militarističko i klerikalno. Slobodno kretanje za sve ljude koji bježe od gladi, siromaštva i rata, želimo društvo solidarnosti i uvažavanja različitosti, ne društvo bodljikavih žica, podjela i bešćutnosti prema izbjeglicama', rekao je u ime organizacijskog odbora Povorke ponosa Marko Jurčić.

'Naša je poruka da se nikada nećemo vratiti u tišinu, mora biti najglasnija do sada', poručili su s Pridea.


Jubilarni 15. Zagreb pride okupio je i poznate osobe, od političara poput SDP-ovih Gordane Sobol, Bojana Glavaševića, Vesne Nađ, Tomislava Sauche i glasnogovornice SDP-a Danice Juričić, ali i HNS-ovaca Vesne Pusić, Gorana Beusa Richembergha i Anke Mrak Taritaš do Severine.


Uoči povorke za N1 televiziju Jurčić je ispričao koliko se sam Pride promijenio u 15 godina. 'Zagreb Prideu je trebalo 10 godina da ne bude nikakvih izgreda. U Splitu je trebalo samo 6 - to je ogroman korak naprijed i ohrabrenje da se javnim djelovanjem situacija može mijenjati. Na ulici javnim zagovaranjem možete napraviti promjenu. Meni svaki dan Pridea stvara pozitivnu tremu. Ne osjećam se drugačije nego 2003. Na prvom Prideu gušili smo se u suzavcu, bilo je više policije nego sudionika, a sada je to drugačija priča. Osjećaj pripadnosti je nešto što bismo svi trebali barem jednom u životu osjetiti', kazao je Jurčić.

O počecima Zagreb Pridea za tportal je progovorio i Dorino Manzin, organizator prve Povorke ponosa.

Tema ovogodišnjeg skupa bila je obrana izborenih sloboda svih nas, ističu organizatori i pozivaju sve građanke i građane, a posebno sve obitelji, da se okupe na 15. Prajdu. Poruka ovogodišnjeg Pridea je jasna: Zajedničkom borbom doprinosimo stvaranju otvorenog društva temeljenog na solidarnosti, demokraciji, društvu različitosti, ljubavi i prihvaćanja, ističu organizatori te dodaju da postoji opasnost da se brojna postignuća i ljudska prava obezvrijede ili ponište.