MILE DEDAKOVIĆ

'Neki nas namjerno hoće posvađati'

22.09.2013 u 14:05

Bionic
Reading

U Vukovaru je obilježena 22. godišnjica osnutka najpoznatije postrojbe HV-a, 204. vukovarske brigade. Počast ubijenim pripadnicima prvi put zajedno odali su i nekadašnji zapovjednici obrane Vukovara, Mile Dedaković Jastreb i Branko Borković Mladi Jastreb... 'Neki nas namjerno hoće posvađati, ubacuju klipove, ali evo, nažalost, nakon dugo godina smo skužili', izjavio je Dedaković okupljenim novinarima

Na 22. obljetnicu brigade osvrnuo se i Borković. 'Mučne 22 godine, vrlo mučne, kao što je bila jako teška i obrana Vukovara. A zapravo, ovdje nema nikakvih tajni. Vukovarska obrana je čista k'o suza i snažna i ona se kao takva nastavlja da Hrvatska bude čvrsta na obalama Dunava. I hrvatski grad Vukovar, naravno', rekao je Borković. Ministar branitelja Predrag Matić komentirao je pozive za njegovom ostavkom zbog dvojezičnosti u Vukovaru.

'Politika je rješavanje problema, kaže narodna poslovica, kojih vjerojatno ne bi ni bilo da nema politike i političara, a ja nisam nikada imao problema sa svojim suborcima, pa vjerojatno neću imati nikada, a to je jedan dio, što se zove politički folklor, kada se na temelju nekih stvari traži ostavka', rekao je Ostojić.

Slavna 204. Vukovarska brigada, podsjetimo, osnovana je mjesec dana od početka žestokih sukoba u Vukovaru i okolici. Prvi zapovjednik bio je Tomislav Merčep, kojem se sudi zbog ratnog zločina nad civilima tijekom 1991. na području Pakraca, Kutine i Zagreba. Poslije Merčepova odlaska iz Vukovara, zapovjednici su redom bili Ivica Arbanas, Mile Dedaković te Branko Borković. Tijekom tromjesečne bitke za grad, brigada koja je službeno imala 5 493 pripadnika, zajedno s dragovoljcima i pripadnicima policije, branila je područje od Iloka do Vukovara. U borbama je iz redova 204. poginulo 923 branitelja.