POMAKNUTA RJEŠENJA

Neke su zbog ružnoće postale poznate: Evo koje zgrade plijene pažnju zbog svog neobičnog izgleda

13.01.2019 u 21:48

Bionic
Reading

Ružnih, neobičnih i besmislenih zgrada nalazimo svuda. Nađe ih se u obliku slona, psa, pletene košare, mobitela i zmaja, ali prednjači hotel Ryugyong u Pjongjangu, najviši prazan hotel na svijetu. Fasada nekadašnjeg rugla od 105 katova odnedavna je zahvaljujući 100.000 LED rasvjetnih tijela gigantski svjetlosni šou s animiranom poviješću revolucije, slikama spomenika ocu nacije Kim Il-sungu, rafalnim vatrometom i partijskim simbolima. Donosimo neke od zanimljivijih građevina koje se ističu svojom neobičnošću

Pitate li znalce koja je jedna od najbesmislenijih zgrada u svijetu, mnogi će prstom pokazati na hotel Ryugyong u Pjongjangu, najviši prazan hotel na Zemlji. Ta piramida od 105 katova, visoka 330 metara, s predviđenih 7665 soba za 3000 gostiju i pet okrećućih restorana na vrhu, suvereno dominira glavnim gradom Sjeverne Koreje, a u njoj nema ljudi.

Gradnju je 1987. naredio Kim Jong-il, otac Kim Jong-una, jer je želio dokazati da može bolje i više od južnokorejskog ekonomskog i građevinskog čuda. Zbog teške ekonomske krize i gladi u 1990-ima nakon pada Sovjetskog Saveza izgradnja hotela nije se makla dalje od kostura sve do 2009., kada ga je ostaklila egipatska firma Orascom, ali unutrašnjost je i nadalje zjapila prazna, a noću je bio neosvijetljen.

Hotel Ryugyong sjevernokorejskom vođi služi kao propagandni pano Izvor: Licencirane fotografije / Autor: YT

I gle čuda! Simbol očeve sulude megalomanije mladi Kim Jong-un uoči proteklih blagdana pretvorio je u simbol ponosa i sjevernokorejske genijalnosti. S više od 100.000 LED rasvjetnih tijela na fasadi, hotel Ryugyong od sada noću postaje gigantski svjetlosni šou s animiranom poviješću nacije, slikama spomenika revoluciji i ocu nacije Kim Il-sungu, Jong-unovu djedu, rafalnim vatrometom, partijskim simbolima i 17 političkih slogana u stilu 'stotinu bitaka, 100 pobjeda'. 'Gledajući to, građani su ispunjeni ponosom i spremni još više raditi', izjavljuje za Associated Press ponosni majstor svjetla, izvjesni Kim…

Tko zna što je mislio ili misli glavni arhitekt Ryugyonga gledajući godinama to prazno čudovište, koje je morao napraviti po partijskom zadatku, a uz to je još ružno i bez funkcije.

Tko zna što je mislio arhitekt William Peters prolazeći pokraj svog Kaden Towera u središtu Louisvillea (Kentucky), koji mnogi i nakon pola stoljeća svrstavaju među najružnije zgrade u svijetu. Tim kubusom na 15 katova, poduprtim betonskim stupom, s teškom kapom na vrhu i fasadom u betonskoj čipki, autor je vjerojatno želio impresionirati slavnog punca i svoga profesora Franka Lloyda Wrighta, ne držeći se njegova savjeta da je u arhitekturi najkorisniji alat gumica za brisanje na crtaćem stolu i čekić na gradilištu.

Ružnih, neobičnih i besmislenih zgrada posijano je svugdje, od Kine i Poljske, do Amerike i Nizozemske. Dakako, o ukusima se ne raspravlja, kako drugdje, tako u arhitekturi, ali britanski princ Charles svojedobno je vodio pravi rat s arhitektima oko novog poslovnog središta Londona. Turski hoteli u Antaliji konglomerat su kiča, a onima u Las Vegasu nema premca.

Peking smatraju prijestolnicom novih ružnih nebodera. Zahvaljujući munjevitoj izgradnji u zadnja dva desetljeća, kada su preko noći nicale ne samo goleme zgrade, nego cijele četvrti, nije čudo to što se arhitektima omaklo mnogo toga neobičnoga poput hotela Pangu, nebodera čiji razigrani zadnji katovi podsjećaju na zmaja. S pogledom na Olimpijski park iz 2008., hotel se diči sa sedam zvjezdica, iako ih hotelijerstvo priznaje pet, te se nakon raskošnih carskih odaja u Zabranjenom gradu smatra najluksuznijom adresom u Pekingu.

Ni europski Den Haag nije cijepljen protiv promašaja kao što su 'dojke Haaga', kako građani popularno zovu 104 metra visoke nebodere blizance službeno nazvane Castalia, jer su im prilikom obnove 1998. dodani zašiljeni krovovi visoki 35 metara koji imaju samo dekorativnu svrhu.

Čak i u Barceloni, gradu čuvene katedrale Antonija Gaudija, dogodi se toranj Agbar francuskog arhitekta Jeana Nouvela s fasadom optočenom s 4500 LED tijela koja mogu proizvesti 16 milijuna nijansi boja.

Građevine ne moraju biti velike da bi bile besmislene. Hotelčić Ljubitelj pasa u Idahou obična je dvokatnica u obliku bigla, u koju se ulazi kroz pseću stražnjicu. Unutrašnjost hotela također je sva u stilu te pasmine četveronožaca.

U kategoriju smiješnog svakako ulaze građevine u obliku predmeta, životinja, čak ljudi. Zgrada Muzeja čaja u kineskoj pokrajini Meitan, domovini zelenog čaja, izgrađena je u obliku golemog čajnika. Arhitekti Crkve kršćanskog nauka u gradiću Dixon (Illinois) vjerojatno nisu bili svjesni toga da će zgrada iz zraka podsjećati na muško spolovilo, niti da će slogan na ulazu glasiti 'ustanimo'.

Prema sedmerokatnom sjedištu kompanije Longaberger u Newarku (Ohio), izgrađenim tako da izgleda kao golema pletena košara od javora, nije teško razaznati čime se bavi sada već bivša tvrtka. U zlatnim godinama Longarberger je zapošljavao 8200 radnika i godišnje zarađivao milijardu dolara, ali nakon prošlogodišnjeg bankrota ostala je samo prazna Velika košara.

Popularnu Kamenu kuću, podsjećanje na kameno doba ili američku seriju 'Flintstones', izgrađenu između dvije gigantske kamene gromade u portugalskoj planini Fafe, posjećuju tisuće turista godišnje. U kineskom gradu Kunmingu (provincija Yunnan) stoji zgrada u obliku mobitela, a u Langfangu (provincija Hebei) diže se hotel Tianzi, 10-katnica u obliku Fua, Lua i Shoua, bogova sreće, napretka i dugovječnosti. Naopaku kuću, s krovom na dolje, a temeljem u zraku, možete naći i u poljskom gradu Szymbarku, kao i u Orlandu na Floridi…

  • +26
Razne neobične građevine Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Arhitektura je umjetnost rasipanja prostora, znao bi reći američki arhitekt Philip Johnson, poznat po postmodernističkoj arhitekturi. Ali prostor ne mora biti samo kopno, nego i voda. Grupa investitora s bazom u Hong Kongu priprema projekt Brod slobode, putujuću 25-katnicu dugačku 1,8, široku 250 i visoku 85 metara, s 50.000 stambenih i 3000 poslovnih jedinica, pistom za slijetanje manjih zrakoplova i 10.000 hotelskih soba, zgradu - grad za 100.000 ljudi.

To nije kruzer, tvrdi kompanija Freedom Cruise Line International, zadužena za dizajn i gradnju. To je novi koncept stanovanja i življenja u kojem vaš dom i radno mjesto selite kamo poželite.

Nakon života na takvom umjetnom plutajućem otoku neki će njegovi putujući stanovnici možda ipak poželjeti malo obične trave i kamenog raja portugalskih Flintstonesa.