KARAMARKO TRAŽI

'Neka Most precizira svoj prijedlog o zajedničkoj vladi s HDZ-om i SDP-om'

01.12.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u utorak, vezano uz prijedlog Mosta o zajedničkoj vladi Mosta, HDZ-a i SDP-a, da HDZ ne bi mogao 'sjediti s onima koji četiri godine upropaštavaju državu'

'Kako možemo biti u istoj vladi, sjediti za istim stolom s onima koji četiri godine upropaštavaju ovu državu i koji ovisno o potrebama i interesima mijenjaju svoje stavove, biti za istim stolom s onima koji su bili protiv reformi', kazao je Karamarko u vezi s prijedlogom Mosta o zajedničkoj vladi HDZ-a, SDP-a i Mosta nezavisnih lista.

Most bi trebao dobro precizirati taj svoj prijedlog, rekao je Karamarko novinarima u utorak nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Karamarko je rekao da je zbog reformi o kojima su HDZ i njegova koalicija govorili i koje su pripremali bio izrugivan na SDP-ovim plakatima, na kojima je prikazan s škarama u rukama.

'SDP je protiv reformi i sada su najednom postali reformisti jer im trebaju potpisi kako bi ostali u svojim foteljama', kazao je. Izrazio je i nadu da će zastupnici Mosta biti svjesni tih činjenica.

Rekao je da mu 'nije drag proces osipanja Mosta' te da treba imati strpljenja kako bi Most 'prebolio dječje bolesti' novoosnovane stranke. 'Želim da opstanu i budu cjeloviti', rekao je.

Predsjednik HDZ-a nije želio odgovoriti na upit je li HDZ pregovarao s Milanom Bandićem oko dva mandata njegove stranke rekavši kako je optimist i da će formirati buduću vladu.

Vezano uz bivšeg zastupnika SDSS-a Mirka Raškovića, koji je u ponedjeljak istupio iz stranke, rekao da se tu radi o slučaju principijelnog čovjeka koji nije dopustio da potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac vrši pritisak na zastupnike nacionalne manjine da se svi priklone lijevoj 'bezuspješnoj i neuspješnoj' opciji. 'Ti ljudi imaju svoj mozak i zdravu pamet te za njih ne treba razmišljati Milorad Pupovac', naglasio je.

Karamarko je kazao i da ništa ne zna o navodnom susretu člana Predsjedništva HDZ-a Božidara Kalmete i Raškovića, o čemu su pisali mediji. 'Ne znam, Kalmeta bi mi prijavio takav susret', kazao je. Negirao je i da je potpisao Raškovićev 'ratni put'.

Mlakar: nije odgovorna politika prisiljavati Hrvatsku da u tri mjeseca ponovno ide na izbore

Potpredsjednik HDZ-ova kluba saborskih zastupnika Davorin Mlakar rekao je kako je Predsjedništvo u utorak raspravljalo o konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora i kako će njihovi zastupnici reagirati na sve predložene točke. Najavio je i sjednicu Kluba zastupnika u četvrtak ujutro. U slučaju da se u četvrtak ne konstituira Sabor, Mlakar smatra da će tada predsjedavajući prekinuti sjednicu i zakazati je za nekoliko dana ili ovisno o tome kakva će biti procjena političke situacije.

Upitan što će biti ako Most postavi dilemu: zajednička vlada ili novi izbori, odgovorio je kako nije odgovorna politika prisiljavati Hrvatsku da u tri mjeseca ponovno ide na izbore. Pogotovo kada objektivno postoji velika mogućnost dogovora. 'Sve ono što je Most predlagao u svojim reformama nalazi se i u našim programima', kazao je.

Drži da će Most u srijedu, nakon svog sastanka u 10 sati, održati i eventualne razgovore s HDZ-om i SDP-om na kojima će biti potrebno 'precizirati neke stvari' te se onda odlučiti kako se ide na konstituirajuću sjednicu Sabora.