RADIN PRED POLUPRAZNOM SABORNICOM

'Neka Jovanović rekonstruira Ministarstvo ili samoga sebe!'

29.05.2014 u 11:59

Bionic
Reading

Iako gotovo cijela javnost i zastupnici očekuju Linićev obračun s premijerom Milanovićem, zastupnike nacionalnih manjina jutros je mučio sasvim drugi član Vlade. Naime zbog odluke o određivanju minimalnog broja učenika za formiranje razreda u školama nacionalnih manjina bijes saborskih 'manjinaca' navukao je ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović

Prema odluci koja je objavljena na mrežnim stranicama Ministarstva obrazovanja, tvrdi zastupnik talijanske manjine Furio Radin, ministar Jovanović odredio je da škole s nastavom na jeziku i pismu nacionalnih manjina moraju imati barem sedmero polaznika da bi mogle biti uspostavljene.

'Nakon problema s državnom maturom i s upisom u srednjim školama na jezicima i pismu nacionalnih manjina ministar Jovanović zapravo nastavlja svoj put smanjivanja prava pripadnika nacionalnih manjina, naravno prava na školstvo', kaže Radin.

Sabornica poluprazna zbog Linića?

Iako je saborska dvorana bila poluprazna i jutros, kada su 'manjinci' zatražili stanku, još više se ispraznila nakon što je u medijima potvrđeno da će bivši ministar financija Slavko Linić održati press konferenciju. Praznina je pogotovo vidljiva na SDP-ovoj strani sabornice jer je u svojim klupama svega desetak SDP-ovih zastupnika.

Podsjeća da je slična odluka donesena i za vrijeme ministrice Ljilje Vokić, no da je tada urgirao Ustavni sud.

'Podsjećam da je Ustavni sud već 1997. donio odluku da se ne može uspostaviti minimalan broj učenika nacionalnih manjina da bi se uspostavio razred. Osim toga, Republika Hrvatska je potpisala godinu dana ranije, 1996, sporazum s Republikom Italijom i obvezala se na poštivanje stečenih prava. Takve obaveze ima i s Republikom Mađarskom, a vidljivo je da ovdje osporavani naputak stavlja pripadnike nacionalnih manjina u nepovoljan položaj od dosadašnjeg, znači u diskriminirajući položaj', kaže Radin.

Zašto Jovanović ima takav 'autističan odnos prema nacionalnim manjinama', pita se Radin.

'Nezadovoljni smo i tražimo od ministra Jovanovića da rekonstruira dio svog kabineta i Ministarstva koje se bavi nacionalnim manjinama. Ako ne učini to, znači da i sam dijeli to mišljenje pa neka rekonstruira sebe', kaže Radin.

Radinu se pridružio i zastupnik SDSS-a Dragan Crnogorac podsjećajući da srpska manjina ionako ima problema s registracijom škola na manjinskom jeziku.

'Očigledno je da bi organiziranje nastave na naputkom propisan način dovelo praktično ne samo do ograničavanja, već do potpune uskrate prava nacionalnih manjina, a njegova bi dosljedna provedba nedvojbeno proizvela značajnu povredu, pa i negaciju stečenih prava manjina. Radi se o suštinskoj suprotnosti u odnosu na međunarodne akte koji se moraju uvažavati', kaže Crnogorac.

Ugovor s Mađarskom spomenuo je Radin, no o odnosu prema mađarskoj manjini progovorio je njezin zastupnik Šandor Juhas.

'Mislim da ono što su još Turci dozvolili ne bi trebalo predstavljati problem i tu bi odluku trebalo ili preformulirati ili ukinuti', kaže Juhas.