SRPSKI VODITELJ VRIJEĐAO HRVATE

'Neka im Al Kaida postavi atomsku kada uđu u EU'

27.06.2011 u 17:06

Bionic
Reading

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) u ponedjeljak je od vijeća srbijanske Republičke radiodifuzne agencije (RRA) zatražilo da postupi po prijavi Demokratske zajednice Hrvata (DZH) te ispita navode o uvredama na račun Katoličke crkve i govora mržnje prema hrvatskom narodu izrečenim u više emisija beogradske tv postaje 'Prva srpska TV'

NUNS u priopćenju ističe kako očekuje da će RRA postupiti po prijavi i izvijestiti javnost o poduzetim koracima te ističe kako su država Srbija i sve njene institucije dužne zaštititi manjine.

Predsjednik NUNS-a Vukašin Obradović kazao je kako su ton i način na koji voditelj sporne emisije 'Večer s Ivanom Ivanovićem' vodi svoj šou zabrinjavajući i kada su druge manjine u pitanju.

'Ako se država na najvišoj razini oglasila u slučaju američke komičarke Chelsea Handler, koja je vrijeđala i ismijavala cijeli srpski narod zbog nepovoljnih kritika koncerta Amy Winehouse, nema razloga da postupi drugačije kada je u pitanju zaštita drugog naroda u njenim medijima, u ovom slučaju hrvatske manjine u Srbiji', naveo je Obradović.

Handler je, kako su prethodnih dana prenijeli beogradski mediji, u veoma gledanom programu američke kablovske i satelitske televizije, komentirajući nedavni neuspjeli koncert Amy Winehouse u Beogradu kazala kako 'ne može vjerovati da je Srbima uopće dopušteno da idu na koncert', dok je njezin gost komentirajući rekao: 'Ne shvaćam zašto su u Srbiji koncert nazvali katastrofom, kad je tamo bilo etničkog čišćenja i genocida. A oni smatraju da je njen koncert gori od toga'.

Srbijanski veleposlanik u SAD Vladimir Petrović zatražio je, kako je navedeno, od američke mreže NBS Universal poduzimanje mjera u povodu kleveta koje je američka komičarka iznijela protiv Srbije i njenih građana.

Stranka vojvođanskih Hrvata DZH zatražila je da se beogradskoj tv postaji 'Prva srpska TV' oduzme pravo na nacionalnu frekvenciju i emitiranje programa na teritoriju Vojvodine zbog uvreda na račun Pape, Katoličke crkve i katolika te govora mržnje prema hrvatskom narodu i hrvatskoj nacionalnoj manjini u Srbiji.

U pismu DZH upućenom predsjedniku vijeća RRA, vladiki Porfiriju, navodi se kako je u emisijama od 29.04.2011. i 6.05.2011. godine 'Večer s Ivanom Ivanovićem' voditelj emisije pogrdnim riječima govorio je o Papi i Katoličkoj crkvi, te istodobno pozvao 'Al Kaidu da pričeka da Hrvatska uđe u Europsku uniju, pa da onda postavi atomsku bombu' uz jasne insinuacije – gdje, kao i da je mnogo puta do tada Ivanović izjavio da mrzi Hrvate, čime je svojim stajalištima poticao međunacionalnu mržnju.

Emisija 'Večer s Ivanom Ivanovićem' smišljeno i ciljano služi se uvredama i govorom mržnje, te vas molimo da stanete u zaštitu svih njezinih građana u Republici Srbiji, bez obzira na njihovu nacionalni ili vjersku pripadnost, zaključuje se u otvorenom pismu DZH.

U izjavi za 'Blic' od ponedjeljka voditelj sporne emisije Ivan Ivanović je rekao kako je otvoreno pismo DZH 'puno laži i politikanstva' te da ta organizacija samo želi skrenuti pozornost na sebe. 'Ako misle da sam ugrozio njihova prava neka me tuže sudu', rekao je Ivanović.