ODLUKA NA SLOVENSKOJ VLADI

Neizvjesna budućnost povjerenstva za granicu

  • Autor: tportal.hr/HRT
  • Zadnja izmjena 28.01.2009 16:49
  • Objavljeno 28.01.2009 u 09:40
Povjerenstvo za pitanje granica

Povjerenstvo za pitanje granica

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Tea Cimas

Supredsjedatelji mješovitog hrvatsko-slovenskog povjerenstva za pripremu arbitražnog postupka vezanog uz spor oko granice Davorin Rudolf i Miha Pogačnik složili su se na sastanku u srijedu u Šmarješkim Toplicama da je povjerenstvo obavilo velik dio posla, no da još nije jasno hoće li ono nastaviti svoj rad

ŠMARJEŠKE TOPLICE - Na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka povjerenstva Pogačnik je ustvrdio kako je "povjerenstvo do sada napravilo velik posao", ali da još uvijek postoje dva sklopa pitanja o kojima nema suglasnosti i za koje je potrebno konzultirati najvišu političku razinu, odnosno vlade. Zato je Pogačnik najavio da će o rezultatima rada povjerenstva obavijestiti slovensku vladu, a o odluci vlade ovisit će hoće li mješovito povjerenstvo dobiti mandat za nastavak rada.

Kao glavna pitanja koja onemogućavaju da se postigne zajednički sporazum o predaji graničnog spora arbitraži Pogačnik je naveo pitanje "materijalnog prava kojim bi se koristilo pred sudskim forumom kojemu bi se spor predao". Objasnio je da se radi o tzv. načelu pravičnosti (ex aeqo et bono), koje je za slovensku stranu bitno u mogućem postupku arbitraže.

Kao drugu točku u kojoj se stajališta razilaze i zbog čega se potrebno konzultirati sa slovenskom vladom Pogačnik je naveo neslaganje u pogledu toga koji sektori na kopnenoj i morskoj granici bi se predložili kao predmet spora. Kako je objasnio, ne postoji slaganje o tome bi li odabrana sudska ustanova odlučivala samo o razgraničenju teritorijalnog mora ili i o morskim pojasevima tj. razgraničenju epikontinentalnih pojaseva i gospodarskog pojasa.

Za razliku od Pogačnika, hrvatski supredsjedatelj povjerenstva Davorin Rudolf istaknuo je da se je komisija približila mogućnosti sklapanja Sporazuma za predaju spora arbitraži. Rudolf je rekao da preporučuje Pogačniku da uvjeri slovensku vladu kako povjerenstvo treba nastaviti svoj rad. On je ponovio da je povjerenstvo sastavljeno temeljem dogovora premijera Sanadera s tadašnjim slovenskim premijerom Janezom Janšom u kolovozu 2007. godine.

Rudolf je naglasio kako je stajalište Hrvatske da je najbolje da o graničnom sporu prosuđuje Međunarodni sud pravde u Haagu, jer se, kako je rekao, malim državama najviše isplati da se primjenjuju odredbe međunarodnog prava.

Upitan o inicijativi za rješenje spora i blokade pristupnih pregovora koji je ovih dana izložila Europska komisija, Rudolf je rekao da bi volio da je povjerenik za proširenje Olli Rehn prijedlog iznio nakon sastanka povjerenstva za arbitražu.

"Da je povjerenik Rehn pričekao današnji sastanak povjerenstva i naš današnji susret mogao je biti drukčiji", rekao je Rudolf.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi