karlovačka udruga:

'Nedostaje udomitelja. Oko 500 djece treba hitno izmjestiti iz bioloških obitelji'

02.09.2023 u 18:14

Bionic
Reading

U Karlovcu je u subotu održan 15. Nacionalni susret udomiteljskih obitelji, a glavni je zaključak skupa je da je potrebna sustavnija pomoć udomiteljskim obiteljima u rješavanju konkretnih problema ili poteškoća, pogotovo u onim dijelovima Hrvatske gdje nema aktivnih udruga

Na susretu koji se održao pod nazivom 'Udomiteljstvo u srcu' okupilo se oko 400 osoba, među kojima i predstavnici Zavoda za socijalni rad, Ureda pravobraniteljice za djecu, Ureda za demografiju, Zaklade Hrvatska za djecu, UNICEF-a Hrvatska, te više udruga.

Sudionici su razmijenili mišljenja o tome kako poboljšati udomiteljstvo, odnosno alternativne oblike života djece i odraslih koji iz bilo kojeg razloga nemaju adekvatnu skrb u svojim biološkim obiteljima.

Potreba za većim brojem udomitelja

Predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo, Marija Igrec, najavila je da će se na sve relevantne institucije poslati zaključci današnje radionice za udomitelje na temu 'očuvanja mentalnog zdravlja udomitelja u svrhu prevencije sagorijevanja u pružanju kvalitetne brige o djeci'.

'Svuda, a posebno tamo gdje udomitelji nisu organizirani u udruge, trebamo neku vrstu mobilnih timova za pružanje pomoći i osnaživanja udomitelja u njihovim dilemama ili u nekom problemu', rekla je Igrec.

Naglasila je kako i za udomljenu djecu i za udomitelje treba usustaviti podršku, jer se ona sada svodi na projekte, a kada projekti završe više nema tko raditi aktivnosti koje su stručnjaci ili aktivisti pokrivali kroz projekte. Jedna od važnih poruka svih govornika na skupu je kako je velika potreba za većim brojem udomitelja.

Naglašeno je kako je ovaj susret dobra 'promocija udomiteljstva', te da će prema svim relevantnim subjektima u društvu otići ovih dana dopisi sa zaključcima što je sve potrebno učiniti u društvu da bi podrška bila adekvatna potrebama te da se broj udomiteljskih obitelji bitno poveća.

Na radionicama tijekom Susreta udomljena djeca bavila su se robotikom i raznim rekreativnim igrama, sudjelovala su na radionici o prevenciji vršnjačkog nasilja, te su se kroz film Gnijezdo upoznali sa četiri mlade osobe koje su svoje djetinjstvo provele u tzv. 'alternativnoj skrbi', kod udomitelja.

Oko 500 djece treba izmjestiti iz bioloških obitelji

Predsjednica karlovačke Udruge Život s osmijehom Marina Novaković Matanić pozvala je osobe zainteresirane za udomiteljstvo da im se obrate, da će dobiti njihovu podršku. U ovom trenutku oko 500 djece treba hitno izmjestiti iz njihovih bioloških obitelji, dodala je.

'Naravno da su neka od njih prije izdvajanja izložena raznim traumama, ali da udomitelji mogu dobiti podršku i edukaciju, steći dodatne vještine kako bi što kvalitetnije mogli pomoći djeci da prebrode traume i da se što lakše uključe u normalno odrastanje', rekla je Novaković Matanić.

Organizatori susreta udomitelja pod nazivom 'Udomiteljstvo u srcu' su karlovačka Udruga udomitelja djece i odraslih osoba Život s osmijehom, Grad Karlovac i Karlovačka županija.