DRUGA PLJAČKA U POLA GODINE

Nećete vjerovati kako je Holding pokušao otjerati razbojnike

13.06.2017 u 14:23

Bionic
Reading

U svega šest mjeseci gotovo u isti datum i sat i po sličnom obrascu opljačkan je dvaput Centar za korisnike Zagrebačkog holdinga. Prije pola godine gradonačelnik Milan Bandić najavio je bolje osiguranje zgrade. I ono je napravljeno, postavljena je naljepnica da je prostor pod videonadzorom te kamera koja nije u funkciji

'Očito je osiguranje trebalo biti bolje, iako su ispunjeni svi zakonski uvjeti i preduvjeti. No zakon ne priječi to da osiguranje bude još bolje i na tom tragu to treba napraviti.' Riječi su to koje je dva dana nakon pljačke Zagrebačkog holdinga (ZGH), izvedene 14. prosinca 2016., u kojoj je odneseno oko 800 tisuća kuna, izgovorio Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik.

Šest mjeseci nakon prve pljačke, gotovo u isti sat, ona se ponovila po sličnom obrascu i jučer. U reprizi dvojica maskiranih i pištoljima naoružanih razbojnika upala su u prostorije Centra za korisnike zatraživši novac i odjurivši na motoru, a prema neslužbenim informacijama, odnijeli su između 150 i 200 tisuća kuna.

Bandić se još nije oglasio po pitanju nove pljačke, ali ono što je poznato to je da je u odnosu na prvo razbojstvo ovoga puta kamera bila na ulazu u Holding, ali ne i u funkciji.

  • +5
Pljačka u Zagrebačkom holdingu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

'Ma to je smiješno i žalosno. Sve što se napravilo u odnosu na posljednju pljačku to je da se postavila kamera koja ne radi i naljepnica da je objekt pod videonadzorom. Izgovori da ZGH nije novčarska institucija pa su postojeće mjere ispunile zakonom propisane uvjete su smiješne jer kroz Centar dnevno prolaze stotine korisnika koji očekuju da se osjećaju sigurno. Bojim se da ovo ne pruža nikakvu sigurnost jer iako, srećom, nitko nije nastradao, nikad ne znate što se može dogoditi', kazao je za tportal dobro upućeni izvor iz Holdinga, dodavši da je policija došla u rekordnom roku, ali da su razbojnici očito bilo dobro upućeni u sve.

Naime sredina mjeseca je vrijeme kad najvjerniji platiše - umirovljenici - pohrle, nakon što im stignu mirovine, platiti račune jer na njih u ZGH-u nema provizije, a osim toga, kaže naš izvor, pljačkaši su očito znali da kamera nije u funkciji i da je samo jedan nenaoružani zaštitar unutra.

Što o svemu misli Joško Morić, direktor osiguranja ZGH, nismo uspjeli doznati jer na pozive i poruke nije odgovarao.

U ZGH-u se oko toga ne moraju previše brinuti jer će im šteta, kao i prvi put, biti nadoknađena i novac osigurava Croatia osiguranje. Iz osiguravajuće kuće na upit tportala o drugoj pljački u svega šest mjeseci i o mogućnosti uvećanja visine premije u budućnosti odgovaraju da se 'premije osiguranja utvrđuju temeljem javnog nadmetanja, tijekom kojeg se daju svi relevantni podaci o mjerama zaštite na pojedinim objektima i snimaju se rizici (fizički pregled) svih lokacija, temeljem čega se utvrđuje premija osiguranja'.

Napominju i da se premija 'utvrđuje uzimajući u obzir ukupnost svih rizika koji su predmet osiguranja, pritom uvažavajući sve tehničke karakteristike i specifičnosti pojedine vrste osiguranja'.