800.000 TISUĆA RAZLOGA

Treba li nakon pljačke u Holdingu Joško Morić dati ostavku?

16.12.2016 u 11:53

Bionic
Reading

Tko je trojac, ili je više njih, koji je preksinoć opljačkao Centar za korisnike Zagrebačkog holdinga (ZGH), iz kojeg je prema neslužbenim informacijama odneseno oko 800.000 kuna, policija još uvijek nije otkrila. No, ono što se nakon pljačke razotkrilo jest da je sustav tehničke zaštite u Centru šupalj poput švicarskog sira

Zašto je tome tako, pokušali smo doznati od Joška Morića, direktora sigurnosti u ZGH-u, ali on nije bio voljan razgovarati jer, kako je rekao, 'ne može govoriti dok traje istraga'. Na pitanje osjeća li se odgovornim za nemili događaj dodao je da nema komentara.

Morić je, podsjetimo, bio pomoćnik šestorici ministara MUP-a te vodio osiguranje dolaska Pape i niza stranih dužnosnika u Zagreb, a u ZGH je stigao 2008. godine, nakon što je bio žestoki Bandićev oponent u Skupštini. Poslije toga više nije bio britak na jeziku.

Bandić je pak jučer kazao da bi se Morić trebao pobrinuti za to da mjere predostrožnosti budu više


Od ljudi bliskih samom vrhu tvrtke doznajemo da ZGH treba potpunu reorganizaciju korporativne sigurnosti.

'To je trebalo davno napraviti jer nije normalno da jedna tvrtka izdvaja za poslove tjelesne zaštite oko 30 milijuna kuna godišnje, a da niste napravili kvalitetan unutarnji sustav korporativne sigurnosti. Nevjerojatno je to da Uprava nije spremna investirati milijun ili dva kuna u sustav tehničke zaštite. To je očito problem nebrige i unutarnjih sukoba unutar službe sigurnosti', kazao je naš sugovornik koji je želio ostati anoniman.

Smatra da bi bilo moralno da Morić podnese ostavku jer osim što je opljačkan Holding, nanesena je velika šteta reputaciji tvrtke.

'Centar za korisnike je javni prostor i sugrađani koje zovete da dođu u njega trebali bi se osjećati sigurno. To je slično kao s poštom. U sigurnost se treba ulagati. To što Centar za korisnike nije obveznik Zakona o zaštiti novčarskih ustanova ne znači da nije morao uložiti u zaštitu. U konačnici građani to plaćaju. Zamislite da je netko nastradao pri pljački', ističe sugovornik tportala.

Napominje da sama služba sigurnosti, kojoj je na čelu Morić, broji petnaestak ljudi, a da Holding koristi vanjsku fizičku zaštitu Sokol Marića, V-grupe i Bilić-Erića te da pojedine tvrtke poput Robnih terminala te Vodoopskrbe i odvodnje imaju svoju čuvarsku službu.

'Ako je ovakva situacija u Centru za korisnike, koje je samo središte ZGH, onda se postavlja pitanje kakva je zaštita na ključnoj infrastrukturi poput vodocrpilišta. Sustav je šupalj poput švicarskog sira i nužna mu je reorganizacija', zaključuje naš sugovornik.

Iz Odnosa s javnošću ZGH doznajemo da je opljačkani novac bio osiguran. Koja je kuća pristala biti osiguravatelj ustanovi koja nema ni sigurnosne kamere i koliko iznosi premija osiguranja, u ZGH-u nisu željeli otkriti.