SEVER NE POPUŠTA?

'Nećemo trgovati preko leđa 90 tisuća zaposlenih'

07.04.2014 u 14:45

Bionic
Reading

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, netom prije početka novog kruga pregovora o Zakonu o radu kazao je kako on nipošto neće pristati na to da se sa 90 tisuća zaposlenih kod malih poslodavaca trguje u pregovorima oko Zakona o radu

Ogorčen je napisima u medijima o tome da su sindikati popustili oko prijedloga Hrvatske udruge poslodavaca koji se odnosi na lakše davanje otkaza zaposlenima u malim tvrtkama, tj. u tvrtkama u kojima radi do pet zaposlenika.

'Stječe se dojam da sam ja prihvatio, a jedino mi nismo to prihvatili. Dalo se naslutiti, ali sam čuvao dignitet pregovara. Nama kategorički nije prihvatljivo da na račun zaposlenih kod malih poslodavaca sklapamo dogovore', kaže nam Sever.


Naime, prihvaćanje HUP-ova prijedloga omogućilo bi malim poslodavcima, tj. onima koji zapošljavaju do pet osoba, raskidanje ugovora o radu bez obrazloženja. Za prihvaćanje tog prijedloga, sindikati su navodno 'dobili' nježniju odredbu o radnom vremenu. Naime, prethodno se razgovaralo da se bez suglasnosti sindikata može raditi i do 56 sati tjedno, odnosno do 60 sati ako je tako uređeno kolektivnim ugovorom.

U novom prijedlogu spominje se 50 sati tjedno, a do 60 sati samo ako je to dopušteno u kolektivnom ugovoru. Ovo popuštanje, kako piše Jutarnji list, nastalo je kao rezultat pogodbe oko prava zaposlenika kod malih poslodavaca.

Sever to kategorički odbacuje. 'Što se nas tiče, mi nemamo pravo u ime drugih to raditi', dodaje. Čini se da se upravo oko toga razilaze mišljenja sindikata. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel istaknuo je kako je interes sindikata da u pregovorima nastupaju s maksimalno usklađenim stavovima. Kada treba postići kompromis moguća su i neka različita stajališta, ali tri sindikalne središnjice imale su zajednički stav oko svih spornih pitanja, kaže Novosel za Hinu.

Na zadnjem sastanku samo je jedna sindikalna središnjica imala izdvojen stav oko samo jednog instituta, rekao je Novosel. Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš smatra da 'brzi otkaz' može biti prihvatljiv samo kada se oko toga slože poslodavac i radnik, odnosno da to ne može biti isključiv izbor poslodavca.

Otkaz mora biti obrazložen, naglasio je Jakuš, jer u suprotnom se radniku uskraćuje zaštita prava na sudu, stoga je otkaz bez suglasnosti radnika potpuno neprihvatljiv. Upitan kakav je odnos među sindikatima, Jakuš je odgovorio kako je činjenica da o tome nemaju jedinstveno stajalište, a oni koji na to pristanu morat će to braniti i opravdati u javnosti.