VUČIĆ U SARAJEVU

'Neće uspjeti oni koji od Srbije prave neprijatelja BiH'

13.05.2014 u 12:52

Bionic
Reading

Srpski premijer Aleksandar Vučić za svoju prvu posjetu inozemstvu nakon što je preuzeo dužnost prvog čovjeka izvršne vlasti u Beogradu izabrao je Sarajevo gdje je poručio da je u Bosnu i Hercegovinu došao kao prijatelj. Ne treba posebno isticati da njegove geste mnogo znače zbog ratne prošlosti dviju zemalja, ali i samog premijera Vučića

Aleksandar Vučić je kazao da ga nitko nije nagovara da dođe u Sarajevo te se obrušio na medije naglasivši da je o njegovom posjetu posljednjih dana napisano mnogo izmišljotina.'Racionalan sam čovjek i došao sam rješavati neke manje probleme koje imamo i da unaprijedimo našu ekonomsku suradnju', kazao je Vučić i dodao da poručuje svima koji pokušavaju od Srbije napraviti neprijatelja BiH da im to neće uspjeti.

"Ja bih isto tako mogao govoriti o ratnoj prošlosti pojedinih političara iz BiH, ali neću. To nije uredu, to nisu običaji. Poštujem narod koji bira te političare i neću reći protiv njih nijednu riječ. Mnogi političari će sebi deset puta dopustiti nešto što drugima neće, a ja nisam takav', poručio je Vučić u Sarajevu na konferenciji za novinare nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Predsjedavajući Bevanda je rekao da ga raduje što je Vučić odlučio da njegova prva posjeta na funkciji premijera inozemstvu bude upravo u BiH. 'Svi znate za tragediju koja je pogodila obitelj Vučić. Nazvao sam kolegu da mu izrazim sućut te ga pozvao da dođe u našu zemlju. Radovalo me što je pristao. Danas smo razgovarali o ekonomskim pitanjima, o konkretnim stvarima koji se tiču boljitka građana i svakodnevnice. Želim naglasiti da imamo čiste i poštene odnose i Vučićevom posjetom nisam iznenađen. Odgajan sam da se radujem posjetima susjeda. Ne želim govoriti o ljudima koji drugačije razmišljaju, koji su bili iznenađeni i koje ne raduje ova posjeta', rekao je Bevanda, prenosi Klix.ba.

Vučić je potom ponovio da je kao predsjednik Vlade Srbije u BiH došao kao prijatelj, poštujući teritorijalni integritet BiH, ali također i poštujući i RS. 'Ne mora postojati velika ljubav BiH i Srbije, ali mora postojati uvažavanje i poštovanje, a od Srbije to imate i to govorim bez ikakvog dodvoravanja, već totalno fer i pošteno", poručio je srbijanski premijer. Vučić je dodao i da je za Srbiju važan uspjeh BiH i stabilnost zemlje, jer bogatija BiH znači i bogatiju Srbiju.