SANKCIJE RUSIJI

'Neće biti promjene u prigodi Junckerova posjeta'

31.05.2016 u 22:07

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je u utorak da ne treba očekivati 'promjene' glede sankcija Europske unije Rusiji u prigodi njegova posjeta Sankt Peterburgu predviđenom u lipnju.

'Moj posjet Sankt Peterburgu koji ima više gospodarsku nego političku dimenziju, neće biti prigoda da Europska unija najavi bilo kakvu promjenu stajališta prema Rusiji', rekao je na susretu s francuskim novinarima u Parizu.

'Neću promijeniti opću ocjenu EU-a o postupcima gospodina (Vladimira) Putina', ruskog predsjednika, istaknuo je Juncker. Podsjetio je da je više puta vidio Putina i rekao mu da će sankcije 'ostati ovakve sve dok se ugovor iz Minska (o miru u Ukrajini) ne provede u djelo'. Predsjednik Komisije je primijetio da je najava njegova posjeta 'unijela pomutnju u nekim zemljama članicama' EU-a, ocijenivši ipak da ona 'nije opravdana'. Jean-Claude Juncker će 16. lipnja sudjelovati na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu. Predsjednik Komisije se tom prigodom treba sastati s Vladimirom Putinom, najavio je u ponedjeljak glasnogovornik EK, što se, smatra, ne kosi s budućom odlukom o produljenju sankcija.

Rusija je od 2014. pod režimom sankcija EU-a i Sjedinjenih Država zbog ukrajinskog sukoba. EU će krajem lipnja odlučiti o eventualnom produljenju tih sankcija.