BRČKANJE U JARUNU

Ne zna se odlaze li fekalije u jezero, ali se građane poziva na kupanje

05.06.2015 u 20:00

Bionic
Reading

'Stanje na Jarunu sam zatekao. Nismo to riješili do kraja. Ne znam jesu li oni Lido, Lado, Som, Šaran ili kako se zovu objekti, nisam siguran da su spojeni na kanalizacijski sustav. Nisam siguran ide li sve iz njih prvo u šoder pa u Jarun ili sve ide sustavom kanalizacije. Dali ste mi šlagvort. Za sljedeću Skupštinu će nadležni pripremiti podzemni prostor na jarunskom jezeru, pa da to riješimo do kraja', kazao je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik još utorak na sjednici Skupštine Grada odgovarajući na pitanje zastupnice Sanje Ožić (SDP) o kvalitete vode za kupanje

Kada se u javnosti podignula prašina, gradonačelnik je, samo dva dana nakon što je ustvrdio da ne zna odlaze li fekalije iz ugostiteljskih objekata u jezero ili u kanalizaciju i nakon što je na sjednici zaključeno da se na nekoliko mjesta ne bi smjelo kupati, sazvao operativni sastanak sa stručnjacima nakon kojeg je poručio Zagrepčanima kako su rezultati analize vode na jezeru Jarun pokazali da je voda ispravna za kupanje. Pozvao ih je da se slobodno kupaju obećavši da će i sam to učiniti idućeg tjedna.

Kontrola vode, podsjetimo, uzorkovana u 16 točaka na Jarunu, a na šest mjesta - na Otoku Univerzijade i Malom jezeru, što je oko 35 posto plaže, pokazala je da nije za kupanje zbog čega su postavljene table da se može kupati na vlastitu odgovornost.

Što je uzrokovalo onečišćenje vode, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum nije znala objasniti, ali se pretpostavlja da su vjerojatni izvori onečišćenja mogući problemi s kanalizacijom, ptice, sportski klubovi, mnogo objekata…

Da se ne zna jesu li ugostiteljski objekti spojeni na kanalizacijski sustav, potvrdio je i gradski zastupnik Mario Župan (HDZ) gostujući u petak na radio Yammatu. Kazao je između ostalog da dobar dio objekata nema potrebne dozvole pa samim tim ni ne mogu biti spojeni na kanalizacijski sustav.

Jesu li objekti na Malom jarunskom jezeru spojeni na kanalizaciju, pitali smo u Vodoopskrbi i odvodnji, ali iz njihova se odgovora da iščitati da ni oni to ne znaju i da to moraju provjeriti.

'Unutar ograđenog prostora SRC-a Jarun svi objekti imaju odvodnju riješenu sukladno projektnoj dokumentaciji SRC-a Jarun, odnosno radi se o internoj odvodnji. Vodoopskrba i odvodnja će uvidom u dokumentaciju i očevidom na terenu provjeriti sve objekte te ćemo vas povratno obavijestiti o tome', stoji u odgovoru iz Vodoopskrbe i odvodnje.

Do tada ne preostaje drugo nego kupati se na vlastitu odgovornost ili pričekati da gradonačelnik dobije shemu podzemlja oko Malog jezera pa vidjeti hoće li se on brčkati u njemu.